Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában 1. rész: orosz, török, skót, és cseh bajnoki körkép

Már az előző szezon során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló első részében az orosz, a török, a skót, és a cseh bajnokságot vesszük górcső alá.

Oroszország – Premjer Liga
Tovább zakatol az élen, a Zenit vezette mozdony. A szentpétervári együttes sorozatban már a hetedik bajnokiját nyerte meg, ráadásul úgy, hogy mostani ellenfele, a gyengélkedő címvédő CSZKA volt. A moszkvai bajnokcsapat most is komoly erőket mozgósított támadásban, ám annak ellenére, hogy alap-tizenegye szinte ugyanaz az, mint tavaly, mégsem képes olyan átütő, és eredményes játékra.
És ha már mozdony: a „Vasutasok”, azaz az erőn felülteljesítő Lokomotiv továbbra is őrzi második helyét, egyaránt 27 pontot begyűjtve, a harmadik Szpartak. Utóbbi mellesleg a még mindig vergődő Anzsit fogadta. A mahacskalai gárda a jelek szerint nem lesz képes átvészelni a pénzügyi válságot, és bár játékosanyaga többre minősítené, nem képes elmozdulni, az utolsó helyről.
Pintér Ádám sérülése miatt továbbra sem játszhatott abban a Tom Tomszkban, amely súlyos, 4-0-s vereséget szenvedett, az FK Krasznodartól. Koman Vladimir ellenben végig játszott az Uralban, amely remek döntetlent játszott, a papíron más súlycsoportot képviselő Tyerek otthonában.
A 13. forduló eredményei:
Zenit Szentpétervár – CSZKA Moszkva 2-0
Tyerek Groznij – Ural Szverdlovszkaja Oblaszt 1-1
FK Krasznodar – Tom Tomszk 4-0
Anzsi Mahacskala – Szpartak Moszkva 0-1
FK Rosztov – Krilja Szovjetov Szamara 1-2
Dinamo Moszkva – Kuban Krasznodar 3-1
Volga Nizsnyij Novgorod – Rubin Kazany 2-1
Lokomotív Moszkva – Amkar Perm 4-0

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. Zenit 32 pont, 2. Lokomotiv 27 pont (+17), 3. Szpartak 27 pont (+10), 4. FK Krasznodar 24 pont, 5. Dinamo 23 pont, 6. CSZKA 21 pont,… 13. Tyerek 8 pont (-7), 14. Ural 8 pont (-15), 15. Tomszk 8 pont (-15), 16. Anzsi 6 pont.

Törökország – Süper Lig
Még ha kicsit túlzónak is tűnik a kifejezés, de tény, hogy az utóbbi évek egyik legszínvonaltalanabb török bajnokságához van „szerencsénk”. A súlyos sázmilliókat érő három csapat egyre másra szenvedi el a meglepő zakókat, igaz ez főként, a Galatasarayra, amely idén nyáron sem szégyellt költekezni, és több mint 20 millió euró összértékben igazolt új játékosokat. Roberto Mancini nemrég került a klubhoz, Fatih Terim eltávolítása után, és a jelek szerint azért szépen lassan ráncba szedi Drogbáékat. A címvédő szűkös, de fontos győzelmet aratott, a Karabükspor ellen, így folytathatta a kapaszkodást, a 3-3-as döntetlent játszó Fenerbahcera.
A Besiktas egypontos távolságra megközelíthette volna, az éllovast, ám a fekete-fehérek is csak remire voltak képesek, a szintén, az élmezőnyhöz tartozó Rizesporral.
Az 8. forduló eredményei:
Elazigspor – Eskisehirspor 0-2
Galatasaray – Karabükspor 2-1
Genclerbirligi – Kasimpasa 1-3
Trabzonspor – Sivasspor 0-0
Erciyesspor – Fenerbahce 3-3
Antalyaspor – Akhisarspor 1-2
Bursaspor – Kayserispor 0-0
Gaziantepspor – Konyaspor 2-0
Besiktas – Rizespor 0-0

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. Fener 19 pont, 2. Besiktas 16 pont, 3. Kasimapasa 15 pont, 4. Rize 14 pont (+4), 5. Trabzon 14 pont (0)… 9. Galata 13 pont,… 16. Erciyes 6 pont, 17. Kayseri 5 pont, 18. Genclerbirligi 4 pont.

Skócia – Premier League
Egyre magabiztosabb előnnyel vezeti a bajnokságot, a Celtic együttese. A glasgow-iak a nehéz kezdés után mostanra belelendültek, bár csak 1-1-es döntetlent tudtka játszani, a Hibernian ellen. Ennek ellenére, növelni tudták előnyüket a táblázaton, ugyanis az eddigi legfőbb idei riválisuk, az Inverness meglepő vereséget szenvedett saját közönsége előtt, a Partick Thistle-től.
Az alsóházban továbbra is nagy bajban van a Hearts. A büntetéssel kezdő csapat még mindig mínuszban van a táblázaton, hátránya 14 pont, az osztályozós helyen szerénykedő Kilmarnockkal szemben.
Az 10. forduló eredményei:
Hibernian – Celtic Glasgow 1-1
Aberdeen – Dundee United 1-0
Kilmarnock – Ross County 2-0
Motherwell – Hearts 2-1
St. Mirren – St. Johnstone 4-3
Inverness – Partick Thistle 1-2

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. Celtic 23 pont, 2. Inverness 19 pont (+6), 3. Motherwell 19 pont (1+),… 11. Kilmarnock 6 pont, 12. Hearts -7 pont (az Edinburghi gárda -15 ponttal kezdte a bajnokságot, tartozásai miatt).

Csehország – Gambrinus Liga
Elkezdte üldözői végletes, és végzetes leszakítását, a Sparta Praha. A rekordbajnok a fővárosi rivális, Duklát tömték ki, egy hármassal. Miközben a „Vas Spártaiak” sima győzelmet arattak, az elsőszámú üldöző, vagyis a címvédő Viktoria sovány, gólnélküli meccset játszott, a szebbnapokat is látott Slaviával. A bajnok plzeniek hátránya már hat pont a tabellán, míg a Slavia visszaesett, az utolsó helyre.
A liga legütőképesebb csatársorával rendelkező Teplice, meglepő vereséget szenvedett Brnoban, ám még így is meg tudta tartani, a dobogó legalsó fokát.
A 11. forduló eredményei:
Jablonec – Mladá Boleslav 1-1
Bohemians Praha 1905 – Vysocina Jihlava 0-0
FK Pribram – Sigma Olomuc 3-2
Baník Ostrava – Znojmo 0-1
1. FC Slovácko – Slovan Liberec 4-1
Viktoria Plzen – Slavia Praha 0-0
Sparta Praha – Dukla Praha 3-0
Brno – Teplice 3-2

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. Sparta 31 pont, 2. Plzen 25 pont, 3. Teplice 23 pont, 4. Slovan 22 pont, 5. Mladá Boleslav 19 pont,… 15. Vysocina 8 pont (-6), 16. Slavia 8 pont (-15).

Balogh József