Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tizennégy év után magyar földben nyugodhat a legenda

A napokban hazahozatták családtagjai Zsengellér Gyula földi maradványait Ciprusról. Az Ábel becenevű labdarúgó 1999. március 29-én, Nicosiában hunyt el. Egy török lap a futball Paganinijének nevezte.

Minderről Zengellér Gyula fia, Zsolt beszélt az ujpest.hu-nak: „Édesapám földi maradványait vasárnap hozta haza Nicosiából Gábor, az unokatestvérem. A család úgy tervezi, hogy Cegléden, november 16-án a Nagytemplomban ravatalozzák fel, és református istentisztelet keretében búcsúzunk tőle. Utána végre magyar fölbe, végső nyughelyére kerül édesapám.”

Zsengellér tizenkét éven át, 1936 és 1947 között szerepelt Újpesten, előtte egy szezont a Salgótarjáni BTC csatáraként futballozott. Az Újpesttel 302 találkozón 368 gólt szerzett. A lila-fehérekkel négyszer lett magyar bajnok, ötször gólkirály. Később megfordult az AS Roma és az Ancona együttesében is. A válogatottban 39-szer szerepelt, ezeken 32 találat fűződik a nevéhez. Játékos pályafutása befejezése után több klubnál is megfordult edzőként, többek között a ciprusi és az olasz bajnokságban edzősködött. Cipruson bajnoki címet nyert a Pezoporikos Larnaca-val, kupát pedig az APOEL-lel. Két esztendőn át volt a ciprusi válogatott kapitánya is.

Tagja volt az 1938-as olaszországi világbajnokságon ezüstérmet szerző válogatottnak is.

„Világszínvonalú csatár volt. Technikailag, taktikailag, játékintelligenciában és gólképességében kimagasló játékos. Az ötcsatáros játékrendszerben a belső három poszt bármelyikén megállta helyét. Felépítésileg nem egy erős fizikumú játékos volt, kerülte is test-test elleni játékot, viszont játékostársait rendre jól hozta helyzetbe. Kétlábas játékos.” – olvasható az Alberttól Zsákig című könyvben.

Gavalovits Sándor