Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női válogatott: Akadozó játékkal is magabiztos győzelem

Lejátszotta második világbajnoki selejtezőjét Vágó Attila együttese. A magyar hölgyek ezúttal Bulgária legjobbjaival találkoztak, és végül négygólos győzelmet arattak.

Vágó Attila több helyen is változtatott a kezdőcsapaton. Bekerült az együttesbe Németh Júlia, Zeller Dóra és Tálosi Szabina. Ez némi szerkezeti változtatással is járt, habár Vágó Fanni és Zeller Dóra is vérbeli befejező csatár, ennek ellenére az MTK futballistája amolyan árnyékékként szerepelt. A mérkőzés előtt Török Gábor köszöntötte Szeitl Szilviát és Vágó Fannit. A Femina védője és az MTK csatára ezen a mérkőzésen szerepelt ötvenedik alkalommal a nemzeti csapatban, és a társak szépen ünnepelték meg ezzel a sikerrel a két remek játékost. Az elején némileg döcögött a játék, ám a negyedik percben kissé megnyugodhattunk, ugyanis Szabó Boglárka révén gyorsan megszerezte a vezetést a magyar együttes. Pádár Anita helyzetfelismerését dicséri, hogy jó ütemben emelte az Astra középpályása elé a labdát, aki pedig előbb lekezelte majd higgadtan a hálóba lőtt. A folytatásban is több lehetőség adódott újabb gólokra, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, így a mezőnyben kellett sokat dolgoznia a magyar hölgyeknek. A bolgárok sem csak védekeztek, ugyanis néhányszor sikerült eljutniuk a kapunk elé, és akkor bizony résen kellett lennie a védelemnek, illetve Németh kapusnak. Az egyik ilyen helyzetnél felhördült a mintegy hétszáz magyar szurkoló, mert nem sok hiányzott a vendégegyenlítéshez, szerencsére azonban csak az oldalháló rezdült. A folytatásban újra sikerült némi mezőnyfölényt kialakítani, aminek következtében újfent több ígéretes lehetőséget dolgoztak ki a lányok. A mérkőzés fordulópontja kétségkívül Shahanska kapus kiállítása bizonyult. A hálóőr ugyanis gólhelyzetben buktatta Vágó Fannit, a svéd játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott, és leküldte a kapust. A sértett magabiztosan értékesítette a büntetőt, amivel nyugodtan vonulhattak szünetre a mieink. Ugyan a lefújás előtt még akadt egy helyzetünk, de nem tudtunk élni vele, így tehát maradt a kétgólos előny.

A második félidőben sokáig csak egy bolgár helyzetecskét jegyezhettünk fel, de szerencsére nem lett belőle baj. Majd egyre inkább átvette az irányítást a magyar együttes, ám a mezőnyfölény meddő maradt. Leginkább a szélekről próbált veszélyeztetni a Vágó-csapat, de a vendégek masszívan álltak a lábukon, illetve egy alkalommal Jakabfi remek beadása ment ki a túl oldalon érintés nélkül. Majd egyre közelebb kerültünk a kapuhoz, aminek a hajrához közeledve lett meg az eredménye. Szabó Boglárka lőhetett volna gólt, miután Kaján Zsanett lövésébe csak belekapni tudott Matarova, az Astra játékosa azonban fölé emelte a labdát, pedig üresen tátongott a kapu. Ezután Sipos Lilla beadását fejelte mellé Pádár, majd rá egy percre a cserejátékos már nem hibázott. Lefutotta védőit, és kilőtte a bal alsót. A végére már igazán megnyugodhatott a válogatottunk, ugyanis Zeller Dóra remekül érkezett Vágó Fanni bepasszára, és már nem volt nehéz dolga az üres kapuba helyezni. Ezzel ki is alakult a végeredmény, amellyel hoztuk a kötelező győzelmet, ám sok munka vár még a mieinkre a soron következő összecsapásig.

Magyarország – Bulgária 4-0 (2-0)
Bozsik stadion, 700 néző, vezette: Linn Andersson (Susann Borg Pilhamre, Mathilde Abildgaard – svédek)
Magyarország: Németh Júlia – Szeitl Szilvia, Tálosi Szabina, Demeter Réka, Szabó Viktória (Sipos Lilla, a szünetben) – Szabó Boglárka – Jakabfi Zsanett (Pincze Gabriella, 52.), Hummel-Smuczer Angéla, Pádár Anita (Kaján Zsanett, 75.) – Zeller Dóra, Vágó Fanni
Bulgária: Shahanska – Boycheva, Sarbinska, Petrunova, Razhgeva – Koshuleva (Matarova, 39.), Kireva (Slavcheva, 70.), Radoyska, Nacheva – Kostova (Gospodina, 77.), Petrakieva
g.: Szabó Boglárka (4.), Vágó Fanni (41., 11-esből), Sipos Lilla (72.), Zeller Dóra (76.)
kiállítva: Shahanska (39., gólhelyzetben buktatta Vágó Fannit)

A csoport másik két találkozóján:
Ausztria – Franciaország 1-3
Finnország – Kazahsztán 1-0

A csoport állása:
1. Finnország 3 3 – – 5-1 +4 9 pont
2. Franciaország 2 2 – – 7-1 +6 6 pont
3. Ausztria 4 2 – 2 9-5 +4 6 pont
4. Magyarország 2 1 – 1 4-3 +1 3 pont
5. Kazahsztán 4 – 1 3 1-8 -7 1 pont
6. Bulgária 3 -1 2 1-9 -8 1 pont

Következik:
November 23., szombat
Bulgária – Franciaország
Magyarország – Kazahsztán

Gavalovits Sándor