Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Feltámadt poraiból a Fradi? Kiütéses győzelem Miskolcon – videóval

A forduló rangadóján a Diósgyőr fogadta a Ferencvárost, amely ellen harminckét éve nem tudott nyerni a piros-fehér csapat. És ez a széria továbbra is tart, miután a fővárosiak hátrányból felállva kiütötték a DVTK-t.

A két edző nehéz meccsre számíthatott, hiszen a DVTK elképesztő sorozat után fogadta a Ferencvárost. Nyolc veretlen meccsel – amiből hét győztes volt kapott gól nélküli – a háta mögött játszott a zöld-fehérekkel. A hangulat végig kitűnő volt, hiszen már napokkal a találkozó előtt elfogyott minden jegy, így tizenegyezren látták, ahogy hazaiak vezetést szereznek, a Fradi később felőrli ellenfelét, és megfordítja a meccset. A gyászszünettel kezdődő mérkőzésen – ma van Halottak napja – eleinte minden szépen alakult a Szivics-legénységnek. A hazai szurkolók „Bence és Akeem, a Ti meccsetek mindennél fontosabb!” feliratot feszítettek ki az egyik kanyarban. Példaértékű gesztus.

Már az első percben betaláltak Futács Márkóék. Éppen az említett Futács lőtte az első gólt, miután egy remek akció végén lemaradt róla Gerson. Tisza érdemeit se kisebbítsük. A csapatkapitány bal oldali beadása után előbb átvette, majd a kapuba bombázta Futács a labdát. Ezt követően a hazaiak akarata érvényesült, de helyzetbe nem tudott kerülni a miskolci alakulat, pedig a Ferencváros játékosait érthetően megfogta a bekapott gól. Az első tíz percben még Barczi lehetősége érdemel említést, de Besic szépen tudott takarítani.

Aztán alig negyedóra telt el, amikor előbb Holman nem tudott átvenni ígéretes helyzetben egy labdát, majd Jennert vágták fel a tizenhatos előterében. A szabadrúgást a holland szép mozdulattal tekerte a jobb ficakba. Az egyenlítés után élvezetes meccs kerekedett, mindkét oldal próbált gólokat szerezni, a helyzetek meg is voltak, ám kihasználatlanul hagyták ezeket. Előbb Somalia passzolt rossz irányba, majd Kostic lövése ment kevéssel mellé. Fél órája játszottak a csapatok, midőn Jenner előbb lesről kapufát lőtt, majd Somalia – szintén lesről – érvénytelen gólt szerzett.
A harmincötödik minutumban ismét a holland szélső volt főszereplő, ezúttal szögletből próbálta bevenni Rajic hálóját, de csavarása a kapufán csattant. A végére egy Tisza lövés maradt.

Élvezetes, jó iramú első félidőt láthatott a kilátogató nagyérdemű. És bár a félidő eleje hagyott némi kívánnivalót maga után, a végére már nem lehetett panasz.

A folytatásra hasonló mentalitással jöttek ki a vendégek, hiszen benne volt a levegőben az újabb gól. Nem is váratott magára sokáig. A kezdés után Somalia robogott el a jobb szélen, beadását Böde – ki más – lőtte az üresen maradt kapuba. De közel sem volt még vége a Fradi-hengernek. Hét perc telt el mindössze a második játékrészből, amikor Gyömbér növelte háromra az előnyt. Holman ugratta ki a leshatáron Gyömbért, akinek arra is volt ideje, hogy átvegye a labdát, tizenkettőről kilőtte a bal felsőt. Szegény pók, aki ott nézte a meccset.

A miskolciak szinte sokkot kaptak. Ebben a szezonban ugyanis nem fordult még elő velük, hogy alig tíz perc alatt kapnak két gólt. A folytatásban még egy-egy helyzet akadt mindkét oldalon, de nagy átütőerő nem volt már ezekben a próbálkozásokban. Ez leginkább a hazaiak lehetőségeit illeti. A hazai mester próbált cserékkel életet lehelni csapatába, kevés sikerrel. A mérkőzés vége csak azért nem fulladt unalomba, mert Somalia próbálta beadásaival megtalálni társait. Negyedórával a vége előtt előbb Futács helyzeténél védett Jova, majd Kostic úszott meg egy sárgát, miután rácsúszott Jennerre. A hajrára minden eldőlt. Holman, Busai, Böde volt a labda útja. A „Madocsai Messi” pedig nem hibázott, bár Rajic hozzá tudott érni a labdához.

És bár akadt még ziccere a Fradinak, újabb gól már nem született. Ezzel a vendég-sikerrel egy sorozat folytatódik, három megszakadt. A Diósgyőr továbbra sem tud nyerni a Ferencváros ellen. A három sorozatból kettő is a hazaiak nevéhez fűződik: 13 mérkőzés után szenvedett vereséget saját közönsége előtt a DVTK, amely legutóbb 2012. október 27-én – tehát majd’ egy éve – szenvedett vereséget, míg megszakadt a kilencmeccses veretlenségi sorozata is a miskolci alakulatnak. A Ferencváros négy nyeretlen bajnoki után győzött ismét.

Edző szemmel:
Tomiszlav Szivics (DVTK): „Jól nyitottunk, ám nem sikerült élnünk vele. Nem tudtunk válaszolni a nyomásra ezt követően, a Fradi visszatámadott és ebből szerzett egy gólt. Utána igyekeztünk, próbálkoztunk, ebből kaptunk még egyet, és amikor felmentünk, akkor nagyobb területet adtunk nekik, ami veszélyes, de amikor futni kell az eredmény után, ez történik. Ma a Fradi volt a jobb csapat, gratulálok neki. Megyünk tovább, ez most persze senkinek sem jó, de a következő héten újabb forduló. Javítani kell, megpróbálunk annyi pontot szerezni, amennyit csak lehet. Ez egy ilyen meccs volt, ma jobb volt a Fradi.”

A vendégek részéről Ricardo Monizt az Adams-féle sokkból való kilábalás sikertelenségéről kérdezték volna, ám még a kérdést le sem tudta fordítani Máté Csaba, a holland tréner könnyes szemmel távozott a kamerák kereszttüzéből. Helyette Máté Csaba értékelt tömören: „Úgy vélem, ebből világosan látszik, hogy Ricardo is mennyire együtt érez ezzel a dologgal. Reméljük, hogy ez a győzelem segít kilábalnunk ebből a gödörből, bár mi úgy gondoltuk, feljövőben vagyunk. Ezt mutatta a játékunk is, és bízunk benne, hogy ezt tudjuk majd folytatni.”
A Fradi trénere a sajtótájékoztatón már higgadtan, bár még mindig a mérkőzés hatása alatt nyilatkozott: Az elmúlt évhez hasonlóan ismét gratulálnunk kell a DVTK-nak a játéka és szurkolói miatt. A Diósgyőr is megpróbált játszani, két támadóval állt fel, őket megpróbáltuk egy az egyben megfogni. Az elején nevetséges gólt kaptunk, emiatt még jobban kellett támadnunk. Nagyon kellett figyelnünk, hogy ne kapjunk újabb találatot. Nyugodt maradt a csapat, nem pánikolt, és egy fantasztikus szabadrúgásból egyenlíteni tudott. A második félidő elején egy oktató filmbe való találatot szereztünk, majd gyorsan megszereztük a harmadikat is. Az ember tudja, hogy Diósgyőrben ez még nem elég a győzelemhez, a meccs igazából a negyedik találatnál dőlt el.”

Diósgyőr – Ferencváros 1-4 (1-1)
Miskolc, 11 000 néző, vezette: Andó-Szabó Sándor (Erős Gábor, Ring György – Farkas Balázs – Szabó Zsolt, Becséri Dániel)
Diósgyőr: Rajic – Vági, Debreceni, Vadász, Kostic – Gohér, Tisza (Bacsa, 56.) – Nikházi, Abdouraman (Gosztonyi, 56.), Barczi (Elek, 69.) – Futács
Ferencváros: Jova – Gyömbér, Mateos, Gerson (Jovanovic, 90+1.), Bönig – Besic, Józsi (Busai, 84.) – Jenner (Cukic, 88.), Holman, Somalia – Böde
g.: Futács M. (1.) ill.: Jenner (14.), Böde (46., 86.), Gyömbér (52.)
s.: Vadász (31.), Futács (33.), Kostic (61.), Nikházi (71.), Debreceni (75.) ill.: Besic (33.), Mateos (43.)

A találkozó összefoglalója:

Gavalovits Sándor