Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Botrány: Az eltűnt adományok nyomában – Hol az Adamsnek szánt pénz?

Trinidadi rádió információk szerint mindössze a begyűjtött adományok egy negyede jutott el Akeem Adams családjához, miután a karibi ország Új-Zéland elleni válogatott mérkőzésen összegyűlt pénz nagy része nyomtalanul eltűnt.

A Wired868 nevű trinidadi rádió számolt be arról, hogy az Akeem Adams számára létrehozott alapítványhoz az adományoknak csak a töredéke érkezett meg.

A Trinidad és Tobagói Labdarúgó Szövetség (TTFA) még november 2-án tette közzé, hogy 72 300 amerikai dollárral, azaz mintegy 15,5 millió forinttal támogatják Akeem Adams családját illetve a Heart of a Warrior alapítványt. A TTFA közleménye szerint az „I Support Akeem Adams!” feliratú pólókból 50 ezer dollár folyt be, valamint 446 szurkoló vett különleges támogató jegyet az Új-Zéland elleni válogatott találkozóra.

Azonban nem sokkal később Shaun Fuentes, a TTFA sajtósa elkottyantotta, hogy a pólók bevételéből darabonként mindössze 25 dollár jutott el az alapítványhoz. A Wired868 bizonyította, hogy a szövetség kommunikációja szerint a 100 dolláros pólókból befolyó teljes összeg az alapítványhoz jut el. Most a szövetség tudatta, hogy a pólók gyártási költségeit fedezte a fennmaradó darabonkénti 75 dollár. Egy végleges kimutatás szerint amennyiben a teljes összeget megkapja az alapítvány, úgy kétszázezer dolláros lett volna a segítség.

A pólókat legyártó Native Spirit cég vezetője, Bruce Kaufman így reagált: „Sajnálatosnak tartom, hogy a 25 dollárról szóló információt nem kommunikálták tisztán. Jó ügy érdekében gyűjtöttünk, és pozitív, hogy az ország megmozdult és segített. A PR-ért nem mi vagyunk felelősek, a kommunikáció a TTFA-ra tartozik.”

Mind a TTFA, mind a Native Spirit kommunikációs bakinak tartja a történteket, illetve továbbra is támogatják az Adams megsegítésére létrehozott szervezetet. A szövetség főtitkára kijelentette, hogy részletes kimutatást kért a gyártó cég költségeiről, valamint nyilvánosság elé tárja a teljes elszámolást. „Meg szeretnénk értetni a nagyközönséggel, hogy eszünk ágában sem volt extraprofitot termelni az ügyből. Az együttműködésünk folytatódik.”

A nemzeti együttes csapatmenedzsere, David Muhammad éles kritikát fogalmazott meg az eset kommunikációjával kapcsolatban: „Hatalmas kár, hogy a szurkolók a szeretetüket, aggódásukat és segítőkészségüket ennyi százdolláros póló megvásárlásával mutatták meg, s mindössze 73 ezer dollár jut el az Adams családhoz. A kapzsiság a nagylelkűség helyébe lépett, és ez óriási tiszteletlenség Adams családjával szemben is. Egy híresebb játékos esetén ezt nem merték volna megcsinálni.”

Gavalovits Sándor