Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: fölényes lipcsei győzelem az új edzővel; botlott a Dortmund – videóval!

A Bundesliga 15. fordulójában új edzőjével készült új fejezetet nyitni az RB Leipzig; a Borussia Dortmund viszont egy könnyed hétközi BL-siker után kellett hogy felpörögjön a Bochum elleni találkozón.

Szinte rá sem lehetett ismerni az RB Leipzig együttesére szombat délután. Az alakulat irányítását csak pár napja vette át Domenico Tedesco és egyből érezhető volt a pozitív változás védekezésben és támadásban is a csapat játékán. A Borussia Mönchengaldbach ráadásul egy jó erőkből álló (bár kimondottan rossz formában lévő) együttes, így talán nem is olyan kis szó, hogy ellenük egyből ilyen magabiztosan tudtak föllépni – jó lesz ez a lipcseieknek a jövőre nézve. A hazaiak agresszív letámadással rukkoltak elő az ellenfél térfelén (tették mindezt elég hatékonyan), a lendületes akciókat pedig jól vitték végig a Gladbach kapuja előtt. A 21. percben végül egy szabadrúgást követően szerezték meg a vezetést: Angelino beívelése után Gvardiol felehetett közelről, védhetetlenül a kapuba. A 33. percben pedig egy szép támadás végén már két gólos volt az előny: Angelino középre tett labdáját Nkunku lépte át, így a hosszún érkező Andre Silva lőhetett gólt.

A Gladbach többnyire jól tartotta magát és akadtak jobb periódusaik is, ugyanakkor Gulácsi kapuját már kevésbé tudták nagy nyomás alá helyezni. A Leipzig védelme összességében stabilnak tűnt, ami idén nem volt kimondottan jellemző rájuk. A második félidőben sem történ ezen a téren jelentős változás, habár akadtak nagyobb helyzetek mindkét kapu előtt. Andre Silva kihagyott ziccere lesz a legemlékezetesebb, hiszen a portugál konkrétan üres kapura lőhetett, ám az emelése végül a felsőlécről pattant ki. A hajrában aztán megint beindult a gólgyártás: előbb Bensebiani tudott akrobatikus mozdulattal szépíteni egy szabadrúgást követően, majd 3 perccel később Nkunku döntötte el a meccset a túloldalon, de a lefújást megelőzően még Heinrichs is betalált. A végeredmény 4-1 lett, a hazaiaknál pedig Gulácsi végig a pályán volt, Orbán 63 percet kapott, Szoboszlai pedig csereként egy bő fél órát.

A Borussia Dortmund is a Leipziggel egyidőben játszott – igaz, nekik jóval nehezebben telt a délután. Az újonc Bochum otthonában léptek pályára és meg kellett tapasztalniuk, miért is áll jelenleg a középmezőnyben a kék-fehér együttes. A hazaiak rendkívül szívósak voltak, ugyanakkor a Dortmund az első negyed órát követően több komoly helyzetet is feljegyezhetett. Próbálkozott Reus és Haaland is, Riemann kapus azonban tartotta a lelket a bravúrjaival csapatában. A csavar azonban az első félidő végén következett: Kobel kapus szabálytalansága után büntetőhöz jutott a Bochum, amit Polter magabiztosan be is vágott, így a hazaiak meglepetésre megszerezték a vezetést.

Innentől természetesen a sárga-feketéken volt a sor, akiknek mindenképpen fordítaniuk kellett idegenben. Jött is tőlük a nyomás, az 54. percben pedig egy gól is – amit azonban a játékvezető utólag les címén érvénytelenített. A folytatásban viszont nem záporoztak úgy a helyzetek, ahogy kellett volna. Akadtak próbálkozások dortmundi részről, de a Bochum szépen tartotta az előnyt, ami egészen a hajráig ki is tartott nekik. Ekkor azonban a csereként beállt Julian Brandt egyenlíteni tudott, amivel meg is mentett egy pontot csapatának. Ez azért is kellemetlen, mert a Bayern végül nyerni tudott a Mainz ellen, így a Dortmund lemaradása újabb két ponttal nőtt a táblázaton.

Bochum – Borussia Dortmund 1-1
G.: Polter (40. – büntetőből), Brandt (85.)

RB Leipzig – Borussia Mönchengladbach 4-1
G.: Gvardiol (21.), Andre Silva (33.), Bensebaini (88.), Nkunku (91.), Hanrichs (94.)

A forduló eredményei és további párosításai

Péntek
Köln – Augsburg 0-2

Szombat
Bayern München – Mainz 2-1
Freiburg – Hoffenheim 1-2
Hertha – Bielefeld 2-0
RB Leipzig – Borussia Mönchengladbach 4-1
Bochum – Borussia Dortmund 1-1
18:30 Wolfsburg – Stuttgart (Arena 4)

Vasárnap
15:30 Greuther Fürth – Union Berlin (Arena 4)
17:30 Frankfurt – Bayer Leverkusen

A bajnokság aktuális állása

A góllövőlista aktuális állása