Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női válogatottak: Félig üres pohár

Felemás évet zárt a női futballunk válogatott szinten, bár az utánpótlás selejtezőkön egy bravúr, és két kalkulálható eredmény született, írjuk ezt annak ellenére, hogy a lányok lelkesedésén semmi sem múlott. A felnőttek ellenben három vb-selejtezőjükből a kötelezőket hozták, azonban hiányérzet így is van.

Ami azt illeti a háttérről az értékelő sorozatunk harmadik részében írunk, most szorítkozzunk csak a tényekre. Nem kezdte rosszul az őszt a válogatott. A világbajnoki selejtezőkre készülve több felkészülési találkozó is szerepelt, ezeken többnyire győzelemnek örülhettek a mieink, kivételt képez ez alól a nyár végi Balaton kupa, ahol két meccsen is vereséget szenvedtek a Vágó-tanítványok. De térjünk át a fiatalokra.

Elitkörig meneteltek a legfiatalabbak

A moldovai selejtező sikertörténet volt – mlsz.hu

A nyár közepén Moldovában szerepeltek az U17-esek EB selejtezőn. A Lévay Andrea vezette magyar lányok háromból két győzelemmel és egy döntetlennel a hazai rendezésű elitkörbe jutottak. A két siker egyaránt fölényes volt, míg a záró találkozón, Izland ellen kétszeri hátrányból sikerült az első helyet megszerezni. Ez papírformának minősül, és az ilyen apró részsikereket is meg kell becsülni, főleg annak tükrében, hogy több alapemberre a felnőtt válogatottnál is számítottak, így kevés pihenő jutott a lányoknak.

A moldovai torna legeredményesebb magyarja Kaján Zsanett és Csányi Diána lett 3-3 találattal, őket Krascsenics Petra és Szabó Viktória követte két góllal. A további gólokon Vancsik Viktória, Krascsenics Csilla, Gruber Brigitta, Szakonyi Emese és Ferencz Kata osztozott.

Az elitkörre készülve Görögországban edzőtáborozott a csapat, amely a házigazdákkal két találkozón is megmérkőzött. Az első találkozó döntetlenje után fél tucat gólt rámoltak be a mieink a helléneknek. Bizakodásra adott tehát okot a mutatott játék.

Az elitkör egy heroikus fordításról, és két sima vereségről marad emlékezetes. A későbbi csoportgyőztes Skócia ellen nagyot kellett küzdenie a csajoknak, de végül 4-3-ra sikerült legyőzni a briteket. Nem volt ennyire szép eredmény a finnek és a norvégok ellen. A skótokat Kaján Zsanett vezérletével sikerült megverni, ám a másik két találkozón már kijött az erőltetett menet – bajnokság, magyar kupa, válogatott meccsek – miatti fáradtság, és sajnos nagy verésekben részesítettek minket. A finnek három, a norvégok hetet rúgtak a mieinknek, akik így nem tudták kvalifikálni magukat az EB-re.

Az elitkörben legeredményesebbje magyar szempontból ismét csak Kaján Zsanett lett újfent három góllal. A további két gólunkat Szabó Viktória és Szakonyi Emese szerezte.
A fiatalok közül többen is pályára léptek a felnőttek között is.

Az első körben véget ért az álom

A törökök elleni vereségen múlt a továbbjutás – mlsz.hu

A következő korosztály a tizenkilenc éven aluliak hazai rendezésű selejtezője volt. Turtóczki Sándor csapata négygólos sikerrel kezdte a szereplését Montenegró ellen, ám a török és a belga válogatott már nagy falatnak bizonyult. Ebben a sorozatban mindhárom találkozón több ízben is változtatott a kezdőcsapaton az MTK korábbi sikeredzője, de így is lehetett volna esély a továbbjutásra. A torna után Vágó Attila szakágvezető a törökök elleni találkozó játékvezetőit kritizálta, és ebben látta a kiesés fő okát. Erről majd a záró cikkben részletesebben. Azonban tény, hogy végül az U19-es válogatottunk sem tudott kijutni a korosztályos világversenyre.

Legeredményesebb játékosunk Zeller Dóra lett három góllal, mögötte Diószegi Fanni két találattal, illetve egy-egy góllal Vidovenyecz Anna és Fenyvesi Evelin végzett.

Bizakodva néztünk a világbajnoki selejtezők elé

A felnőttek felemás eredménnyel zárták az évet. Az első ízben megrendezett Balaton kupán utolsó, negyedik helyen végeztek Pádár Anitáék, majd a románok elleni dupla meccsen egy sima és egy szoros sikert értek el, ám tudni kell, hogy a szomszédok nem a legerősebbnek tartott összeállítással léptek pályára. Következett a főpróba, ahol a kontinens egyik legerősebb válogatottja, Dánia látogatott Budapestre, és simán megverték az olykor enerváltan futballozó magyar hölgyeket.

A felnőttek Kazahsztán ellen magabiztos sikert arattak – mlsz.hu

Ez pedig kihatott a további szereplésre, hiszen a világbajnoki selejtezőkig már csak bajnoki meccsekkel, illetve hétközi összetartásokkal készült a keret. Ausztria ellen visszatért a csapatba Jakabfi Zsanett is, de a „sógorok” gyorsan lerendezték azt a találkozót, pedig, ha harapósabbak, valamint frissebbek a csajok, meg lehetett volna verni az osztrákokat. A két kötelezőt – Bulgária és Kazahsztán ellen – hozták a hölgyek, igaz utóbbi meccs majdnem blama lett. A bolgárokat pedig gólokkal kellett volna verni, de a bajnokság közbeni elmaradt meccsek sokat kivettek a játékosokból, erről is írunk következő cikkünkben és levonjuk a konklúziót.

Románia ellen szoros és sima is volt

A felnőttek tétmeccsein tehát eddig mindössze a könnyebb ellenfeleket sikerült legyőzni, pedig Ausztria ellen bátrabb taktikával a pontszerzés, de akár a győzelem is meglehetett volna.

A selejtezőket figyelembe véve legeredményesebb magyar játékos Zeller Dóra és Vágó Fanni lett, akik két-két gólt értek el, mögöttük Jakabfi Zsanett, Szabó Boglárka, Kaján Zsanett, Sipos Lilla végzett, akik egy-egy találatot tettek a közösbe.

Ausztria ellen nem ment – mlsz.hu

Folytatás tavasszal a franciák ellen.

Elmondható tehát, hogy felemás félévet produkáltak a hölgyek mindegyik korosztályban, és reméljük a rengeteg befektetett munkának végül meglesz a gyümölcse.

Következik: Sűrű versenynaptár, problémák a háttérben, a kapitány sorsa.

Gavalovits Sándor