Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gyászol a futballvilág: Elhunyt a Benfica és a portugál labdarúgás legendája

Vasárnap hajnalban megtért Teremtőjéhez a portugál futball legnagyobb egyénisége, Eusébio Ferreira da Silva. A támadó 71 esztendős volt.

A „Fekete Párducnak” becézett Eusébio vasárnap hajnali fél négykor hunyta le örökre szemét. A mozambiki születésű csatár 1960-ban szerződött a „Sasokhoz”, ahol 1975-ig futballozott. Ez alatt a 15 esztendő alatt 301 mérkőzésen futballozott, és 317 góllal segítette a Benficát. Legnagyobb sikereit is a piros-fehérek színeiben érte el: 11-szeres portugál bajnok, ötszörös portugál kupagyőztes lett a lisszaboniakkal. Hétszer nyerte a mesterlövészek versenyét, kétszer az ÉV labdarúgója lett. Háromszor a BEK gólkirályi címét is elhódította.

1961 után immár Eusébio vezérletével védte meg BEK elsőségét a portugál csapat 1962-ben a Real Madrid ellen 5:3 arányban megnyert fináléban. Ezután még három BEK döntőt játszhatott a Benfica színeiben, de mindhármat elveszítette. 1963-ban a Milan, 1965-ben az Inter, 1968-ban a Manchester United győzte le a portugálokat.

Nemzeti színekben 64 találkozón lépett pályára, és 42 találatot jegyzett. Alapembere volt az 1966-os világbajnokságon bronzérmet szerző együttesnek, kilenc góllal megszerezve a gólkirályi címet.

Az ellenfelek rettegtek a klasszis bal lábától.

1975-ben Észak-Amerikába ment, ahol népszerűsíteni próbálta az európai focit, de ezek a kezdeti próbálkozások még nem jártak sikerrel. Visszavonulása után nem az edzősködést választotta, hanem e csodálatos sportág utazó nagykövete lett. Minden világversenyen megjelent, sportszerűsége, ellenfele elismerése és a szimpatikus nyilatkozatai miatt szerte a világon rengeteg rajongót szerzett magának. Szeretett klubját haláláig szolgálta, minden bajnokin ott volt, amikor nem a világot járta.

Cristiano Ronaldo, a városi rivális Sporting neveltje, a válogatottban méltó örököse lett Eusébiónak. Így búcsúzott a legendától a twitterén: „Halhatatlan vagy, Eusébio, nyugodj békében!”

Alfredo Di Stefano, a Real Madrid korábbi csillaga is búcsúzott a portugál kiválóságtól: „Számomra Eusébio minden idők legjobb futballistája a világon.”

Eusébio az utóbbi években többször is kórházban volt, 2011-ben tüdőgyulladás, majd magas vérnyomás miatt. A 2012-es EB-n rosszul lett, és egy požnani kórházban ápolták, majd korán hazatért. Lisszabonban három hétig intenzív osztályon kezelték stroke-kal.

Gavalovits Sándor