Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzeti gyász Portugáliában

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a portugál kormányfő, miután vasárnap virradóra elhunyt az ország legendás labdarúgója, Eusébio.

„Aranybetűkkel írta be magát a világfutball könyvébe.”

A fenti szavakkal búcsúzott Luis Marques Guedes kormányszóvivő mondta, miközben bejelentette a nemzeti gyászt. A szóvivő a Radio TSF-nek nyilatkozva kiemelte az egykori klasszis Portugáliáért tett szolgálatait. „Eusébio hozzájárult az ország fényének emeléséhez. Portugália sokat köszönhet neki, mint nemzetközi sportnagykövetnek. A portugálok gyásza kiterjed az összes portugál nyelvű afrikai országra, akárcsak a világ mindazon pontjára, ahol portugál közösségek élnek.” – fejezte be a szóvivő.

Eusébio holttestét vasárnap délután a Benfica stadionjában, Luz-ban ravatalozzák fel, ahol leróhatják kegyeletüket a szurkolók.

Szurkolók tömegei gyújtottak gyertyát és helyeztek el virágot a legenda szobránál. – Reuters

Az elnöki palotában Anibal Cavaco Silva államfő emlékezett meg a „Fekete Párducról”, kiemelve példás magatartását, sportszerűségét és szerénységét. A beszédét a televízió élőben közvetítette. „Az ország siratja őt, az ország gyászba borult.” – fogalmazott az államfő.

A főváros, Lisszabon polgármestere is méltatta a klasszist, akinek tiszteletére félárbocra eresztik a nemzeti lobogókat. A Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF) az összes vasárnapi találkozóra egy perces gyászszünetet rendelt el. „Eusébio soha nem hagy el bennünket. Egyedülálló alakja ő a portugál labdarúgásnak.” – emelte ki Fernando Gomes, a szövetség elnöke. Hozzátette, hogy az FPF centenáriumi évében ünnepséget terveztek Eusébio-nak, amire sajnos már nélküle kerül majd sor.

A portugál csillag halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Eusébio 71 esztendős volt.

Gavalovits Sándor