Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: Az első összetartás után

Hétfőn és kedden megtartotta első edzéseit a honi labdarúgókból összeállított kerettel Pintér Attila. Az összetartás után a kapitány, Rudolf Gergely, Balogh János, Korhut Mihály, Simon Krisztián és Vass Ádám is beszélt a tapasztalatokról.

mlsz.hu

A szövetségi kapitány köszönettel kezdte a sajtótájékoztatót, majd beszélt a tapasztalatairól is.
„Köszönöm a kluboknak, hogy elengedték a játékosokat az összetartásra, mert ezek elengedhetetlenek az előrelépéshez. Nagyon pozitív a játékosok hozzáállása. A különböző, egymás melletti mozgásokat, labdakihozatalokat gyakoroltuk.”

A légiósokkal kapcsolatban elmondta, hogy 30-40 százaléka a keretnek légiósok lesznek. Külön szót ejtett Huszti Szabolcsról is. „Amikor kineveztek, én az összefogásról beszéltem. Ez nagyon fontos. Amikor februárban kimegyünk Törökországba, már talán azok a légiósok is csatlakozhatnak, akiknek még nem lesz bajnokijuk, bár Vanczák Vilmos már jelezte, nem fogják elengedni. A lehetőség ugyanakkor mindenki számára adva van. A magyar labdarúgás korábban akkor ért el sikereket, amikor sok összetartásra volt lehetőség, ezért van erre szükség. Úgy gondolom, muszáj hangsúlyozni: azért mert valaki itthon játszik, nem kell kizárni a válogatottból, az ajtó mindenki előtt nyitva áll. Válogatottnak lenni nagyon nagy megtiszteltetés. A magyar futball utolsó nagy sikerét mi értük el, azzal, hogy ifjúsági Európa-bajnokságot tudtunk nyerni. Válogatottnak lenni mindig óriási dolog, hiszen egy ország szurkolótábora áll mögötte. Most rajtunk a sor, hogy magunk mellé állítsuk a drukkereket. Azt kérem, hogy tiszta lappal indulhassunk, a szurkolók a hozzáállás, a játék alapján ítéljék majd meg a csapatot.”

Husztiról a következőképp nyilatkozott a kapitány: „Két nappal a kinevezésem után már hívtam Szabolcsot, de ő elmondta, nem kíván játszani a válogatottban. Ennek ellenére nem mondtam le arról, hogy ő szerepeljen a csapatban, megpróbálom rávenni, hogy gondolja meg magát.”

Pintér egyben visszautasította Kovac Zoltán, volt DVTK-utánpótlásedző kritikáját.

Rudolf szerint van esély az EB-re

„Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek, a pályán mindent megtettem azért, hogy ismét a válogatottban szerepelhessek, és a jövőben is mindent elkövetek, hogy a válogatott tagja lehessek.” – kezdte mondandóját Rudolf Gergely, aki Pintért felkészült edzőnek tartja. „Pintér Attila nagyon felkészült edző, mindent meg fog tenni a minél jobb szereplésért, úgy érzem, vele reális esélyünk lehet, hogy odaérjünk egy nagy nemzetközi tornára.” – mondta a győri támadó.

mlsz.hu

Szalai Ádám nyilatkozatára is kitért: „Én egy ideig nem voltam a válogatottnál, így nem tudom megmondani, hogy Ádám mit, miért és hogyan érzett, de most úgy gondolom, hogy a jelenlegi selejtezős rendszer mellett valóban lehet esélyünk arra, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.”

Megszólalt Balogh János is. A Nyíregyháza kapusa legutóbb Várhidi Péter kapitánysága alatt ölthette magára a címeres mezt. „Lassan már két éve Nyíregyházán védek. A tények azt mutatják, jó esélyünk van arra, hogy feljussunk az élvonalba. Ami a válogatottat illeti, remélem, ezúttal hosszabb ideig lehetek a keretnél, mint korábban.”

Futács Márkó is pozitívan nyilatkozott az elmúlt két napról, de visszatekintett külföldi pályafutása kezdetére is. „A Ferencvárosból mentem ki Nancyba, ahol próbajátékon töltöttem el pár hetet, aztán kétéves szerződést ajánlottak, amit persze elfogadtam. Az első esztendőben a beilleszkedéshez nagy segítség volt a klubnál lévő Rudolf Gergely, akivel most a válogatottban találkozhattam ismét csapattársként. Számomra jó kiugrási lehetőség volt az az időszak, sokat profitálok abból a közel két évből, amit ott kint eltöltöttem. A legfőbb része az alaptaktika volt, azon belül is a védekezés, amit bármely klubból érkezve tudnia kell egy futballistának. Éppen ez is volt a lényeg, hogy tisztában legyünk azzal, mit követel az új szövetségi kapitány. Nekünk még van tíz napunk a kezdésig, addig egyéni edzésterv szerint készülünk. Szerintem minden itt lévő profitálhatott ebből az összetartásból.”

mlsz.hu

Vass Ádám jó érzéssel hagyta el Telkit

A belga Oostende futballistája az MTK-ba tart, de mint mondta, még bizonytalan a csapatváltás. „Jelenleg még az Oostende játékosa vagyok; volt máshonnan megkeresés, de egyelőre nem jutottunk közelebb egymáshoz a kérővel. Jó érzés ismét itt lenni, becsülöm a döntést Pintér Attila részéről, pedig volt, hogy a Serie A-ban játszottam, mégsem kaptam meghívót. Nem hittem azt, hogy nekem itt bérelt helyem lenne, de talán egy meghívót megérdemelten volna. Angliából annak idején úgy lettem válogatott, hogy addig nem is volt felnőttmérkőzésem. Furcsa volt ezt megélnem. Nekem is borzasztóan fontos a válogatott, és remélem, hogy a későbbiekben is számítanak rám. A közeljövőm a héten dől el. Az elmúlt év hullámvölgy volt a karrieremben, de nem én vagyok az első, akivel ilyen előfordul. Nem volt egyszerű megélni, sérülések is hátráltattak. Ettől függetlenül úgy érzem, készen állok, hogy ismét a képességeimnek megfelelően futballozzak.”

Simon Krisztián és Korhut Mihály is meglepetésként érte a meghívó, és mind az újpesti, mind a debreceni futballista szeretne megragadni a szűk keretben. „Meglepett a meghívó, de nagyon örültem neki. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy azért, mert egyszer behívtak, még nem leszek állandó kerettag. De mindent megteszek ennek érdekében, hiszen a céljaim között szerepel a válogatottság. Hasznosnak ítélem meg ezt a két napot, amit közösen eltöltöttünk, sok taktikai elemet gyakoroltunk.” – nyilatkozta Simon Krisztián.

Korhut is a meglepetést és az örömét fejezte ki a meghívóval kapcsolatban: „Engem is meglepett a válogatottság, mármint a meghívó a bő keretbe. Örülök, hogy itt lehetek, és azon vagyok, hogy a szűkebb keretbe is meghívjanak.”

A következő összetartásra január 13-án kerül sor.

Gavalovits Sándor