Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: létszámcsökkentés jöhet

Az olasz bajnokság első embere elárulta, tanulmányozzák annak a lehetőségeit, hogy két csapattal csökkentsék a Serie A csapatainak számát. A jelenlegi húszcsapatos versenykiírás kritikusai szerint túl nagy a különbség a tabella eleje és vége között.

Sokan, köztük több klubvezető és igazgató úgy gondolja, a korábbi létszámnövelés rontott a liga versenyképességén. A 2004-2005-ös bajnokságot rendezték először húsz résztvevővel, előtte csak a legjobb tizennyolc játszhatott a Serie A-ban.  1967 és 1988 között pedig csupán tizenhat csapatos bajnokságot rendeztek.

Maurizio Beretta, a liga elnöke elmondta a Gazzetta dello Sportnak: „Mélyebb aspektusaiban kell vizsgálnunk a kérdést. Nyilvánvaló, ha csökkentjük a csapatok számát, akkor újra kell terveznünk a hirdetési folyamatokat, és azt is meg kell néznünk, mekkora bevétel kiesést jelentene.” De az elnök úr a lehetséges hozadékokról is beszélt: „ha egy kiesője lenne a bajnokságnak, közelítenénk az NBA-ben jól bevált rendszer felé, amely hosszú távon garantálná a bevételeket, és javítaná a kereskedelmi értékeket.”

Természetesen nem a topcsapatok nézettségével és látogatottságával van baj, hiszen a 18. fordulóban a Juventus-Roma összecsapást teltház előtt rendezték, és a helyszínről 52 tévétársaság közvetített, így a találkozót 200 országban láthatták élőben. Hétről-hétre közel 9 millióan követik a Serie A mérkőzéseit a televíziók előtt, míg a helyszínen az idei átlag nézőszám 24 ezer fő – ez 3 százalékkal több, mint az előző szezonban.

Valami mégsem tetszhet a vezetőknek, és ez a valami a kiscsapatok nagy létszáma lehet. Sokkal kevésbé eladható egy biztos kieső, harmatgyenge gárda elleni találkozó, amely így akár veszteséget is termelhet a kluboknak. Az persze más kérdés, hogy a 2013/14-es szezonban többször is komolyan meglepték a kiesés ellen küzdő csapatok a nagyokat, elég csak a Sassuolo Milan-verésére, vagy a Hellas Verona szárnyalására gondolni.

Piller Krisztián