Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A szögletek okozzák a legnagyobb bonyodalmat a Barca védekezésben

A spanyol bajnokságban a Barcelona kapott góljainak felét szögletek után “szedi össze”. A katalánok védelmét látványosan gyakran töri fel az ellenfél sarokrúgás után.

Gerardo Martino is tudja nyilván, hogy csapatának az ilyen szituációkban javulnia kell (felnottkepzes.mlsz.hu)

13 bekapott góljából 6-ot szögletrúgás után “szedett össze” a Barcelona.

A “mundodeportivo.com” felhívta a figyelmet a Barcelona védekezésének hiányosságára ezen a területen. A 20. fordulóban egy korai sarokrúgás után szerzett vezetést a Levante a katalánok ellen; amely később mint kiderült, két vesztett pontjába került a Barcának. A katalán sportnapilap internetes kiadása az okokat Tata Martino érkezésével jelöli meg. Josep Guardiola és után Tito Vilanova idejében a Barca főleg a zónavédekezésre helyezte a hangsúlyt; az argentin tréner azonban elhagyta ezt a jól bevált stratégiát, és saját képére formálta a Barca hátsó alakzatát.

Martino mesternél inkább az emberfogás, és az egyik középhátvéd szabadabb mozgása – aki leginkább Gerard Piqué – miatt az ellenfelek sokkal több szögletet harcolnak ki a Barca ellen. Az elmúlt 20 nap alatt például 84-szer kellett saját kapuja előtt védekeznie a Barcának sarokrúgás után. A futballban pedig mint tudjuk, egy szöglet mindig magában hordozza a gólveszélyt. Az említett újság felhívja a figyelmet arra is, hogy a Barca játékosai közül egyedül Gerard Piqué és Sergio Busquets rendelkezik “átlagon felüli” magassággal, ami mint láthatjuk, előnyt jelenthet az ellenfeleknek.

Természetesen nem azt akarjuk sugallni, hogy a Barcelona gyengült volna Martino érkezésével; hanem csupán a katalán védekezés egyik gyengeségére hívjuk fel olvasóink figyelmét. A Barca esetében amúgy is  feltűnő, hogy góljai felét szögletek után kapja a csapat…

Nagy Ákos