Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Pécs: Anyagi gondoktól sújtva

Egyre több negatív hír kerül napvilágra a pécsiekkel kapcsolatban mióta Matyi Dezső nem támogatja anyagilag a klubot. Az anyagi gondok ellenére a törökországi edzőtábor még összejöhet.

Pénztelenség lesz az úr?

Feleki Attila nem éppen optimistán tekint a jövőbe, ami a pécsi futballt illeti. A klubvezető szerint az is elképzelhető, hogy nem tudja befejezni a csapat a tavaszt. „Amire a leginkább kíváncsi a közvélemény, hogy van-e új befektető, erről azonban én nem tudok beszélni, mert ez a tulajdonos úr kompetenciája. A kerettel kapcsolatban azt mondhatom, hogy amíg nem látjuk világosan a klub jövőjét, addig nem szeretnénk, hogy szétszedjék a csapatot, nem akarunk több játékost elengedni. Ha néhány héten belül nem normalizálódik a helyzet, nem látjuk világosan, hogy lesz-e új befektető, akkor ez okozhat belátható időn belül problémát. A finanszírozásunk alapvetően, jelentős részben a társasági adó bevételeinkhez köthető, és a pályázatokon megnyert pénznek gyakorlatilag a nyolcvan százalékát nem tudtuk lehívni, nem találtunk olyan potenciális céget, amely nekünk tudott volna adni társasági adót. Ez jó is, meg rossz is. Nyilván rossz, mert ez a feladat még előttünk áll, de jó is, mert erre a bevételre valamilyen módon még tudunk, tudnánk alapozni. De azt is el kell mondani őszintén, hogy jelenleg nincs meg ez a bevétel, és ha ez nem lesz meg, akkor nyilván már a következő havi fizetésektől kezdve problémáink lehetnek.” – fogalmazott a pécsi ügyvezető a Nemzeti Sportnak. Ami a bajnokságot illeti, kétesélyes a szezon befejezése, ugyanis a játékosok bérét illetve az egyéb kintlevőségeket is teljesíteni kell. Anyagi fedezet nélkül pedig nehéz. „Van egy jól látható forgatókönyv, ami alapján igen, de az is világos, hogy ha a tulajdonos úr nem egyezik meg bárkivel az üzletrésze átruházásáról, akkor a jelen helyzetben nem lesznek támogatóink, senki sem fogja felkarolni a csapatot, akkor az is felvetődhet, hogy nem tudjuk végigjátszani az idényt. A tulajdonos úr karácsony előtt még elutalta a játékosok bérét, majd azt a bejelentést tette, hogy ezt követően már nem kíván semmit hozzátenni a klub működéséhez.” – vázolta a helyzetet Feleki Attila. Az edzőtáborról annyit árult el, hogy az önkormányzat segítheti a csapat elutazását, bár a beszállítók felé nem lehet jól kommunikálni ezt. „A polgármester úr jelezte, szeretnék támogatni a csapatot, hogy edzőtáborba tudjon utazni. Ezt köszönjük, nagyon üdvözítő, de azt is el kell mondani, nagyon sok beszállítónk vár a pénzére, mert tartozunk neki. Nehéz kommunikálni, hogy a csapat edzőtáborba utazik, miközben a klub jelentős tartozásokat görget maga előtt. Persze ha a támogatást célzottan csak az edzőtáborozásra kapjuk, akkor el fogunk utazni.
Végezetül magáról a helyzetről megjegyezte, hogy bármi lehet. És ezzel kapcsolatban semmi újat nem tudott mondani Feleki Attila: „Lehet egy nap is, lehet egy hónap is, bármi lehet… Vevő akkor van, amikor megállapodás is születik. Jelenleg nem tudok olyan előrehaladott tárgyalásról, amely publicitást érdemelne.”

A csapat készül, és minél sikeresebb tavaszban bíznak

A piros-feketék edzője, Márton Gábor Feleki Attilával ellentétben optimista, mint fogalmazott, a csapat a lehető legjobban felkészül a tavaszra, és majd meglátják mi sül ki ebből. „Mind a három fronton, a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Ligakupában is állunk, és a klub anyagi helyzetétől, illetve a keret létszámának csökkenésétől függetlenül szeretnénk az NB I-ben előrébb lépni a hetedik helyről, illetve a két kupasorozatban is minél tovább jutnánk. – fogalmazott Márton, majd az erősítési tervekről beszélt – Az egyik megoldandó poszt, a balhátvéd pozíciója, amelyre elsősorban külföldi játékosokban gondolkodunk, a héten érkezhet is próbajátékos. Ugyanakkor semmiképpen sem a délszláv vonalról, hanem inkább Nyugat-Európából igazolnánk, de ehhez az is kell, hogy rendeződjön az anyagi háttér. Tervezünk erősítést kapusposztra is, itt azonban kizárólag magyar labdarúgóban gondolkodunk.”
Az edzőtáborral kapcsolatban csak annyit árult el, hogy nem született végleges döntés. Külön kitért Pölöskey Péter helyzetére. A támadó ugyanis Kecskemétre szerződött volna, ám mivel a nyáron pályára lépett a Szuperkupa döntőjén a Debrecen színeiben, így harmadik klubban egy idényen belül nem szerepelhet. Márton Gábor kijelentette, hogy nem számol a csatárral, így mehet, ha akar. Ám kérdéses, hogy visszatér-e Debrecenbe, addig is Pécsen edz, de a csapattól külön. Megjegyzendő, hogy a nehézségek ellenére négy próbajátékos érkezhet a klubhoz.

Uzoma Németországba igazolt

Ahogy arra számítani lehetett, Eke Uzoma a Bundesliga 2-ben érdekelt SV Sandhausen együttesénél folytatja. A nigériai játékos – aki védőként és középpályásként is bevethető – Törökországba is mehetett volna, de a Sandhausen mellett szólhatott korábbi tapasztalata (1860 Müchen, Freiburg, Bielefeld).

Gavalovits Sándor