Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Svájc, Hollandia és Románia is kijutott a tornára! – eredmények

Hét mérkőzést rendeztek az Európa-bajnoki selejtezősorozat vasárnapi játéknapján, ahol a B-, a D- és az I-jelű csoportok válogatottjai voltak érdekeltek.

(Photo by ANP via Getty Images)

A játéknapot a D-csoport két tagjának, Örményországnak és Walesnek az összecsapása nyitotta, ahol a felek az első félidőben be is állították az 1:1-es végeredményt. Az örmények már az 5. percben megszerezték a vezetést, ám a játékrész hosszabbításában egy öngóllal egyenlíteni tudtak a vendégek. A második félidőben az eredmény már nem változott, ami nagy probléma Wales számára, tekintve, hogy Horvátország Majer és Kramaric gyors góljaival elhozta a 3 pontot Lettországból, aminek köszönhetően az utolsó forduló előtt 2 pontos előnyre tettek szert a csoport második helyéért folytatott harcban. Az I-jelű csoportban Fehéroroszország és Andorra mérkőzése volt az első, ahol végül a fehéroroszok Laptev 83. percben lőtt góljával otthon tarották a 3 pontot, és ezzel eldőlt, hogy Andorra fog a csoport utolsó helyén zárni. A késő esti mérkőzéseken már jóval nagyobb volt a tét ebben a hatosban: Románia hátrányból fordítva legyőzte Izraelt, amivel nem csak bebiztosították a továbbjutásukat, hanem nagy lépést tettek a csoportelsőség felé is, míg Svájc szintén biztosította a helyét az Eb-n a Koszovó elleni döntetlennel. A B-csoportban a ma megrendezett két mérkőzés összesen 15 gólt hozott, ebből 14 a Franciaország – Gibraltár mérkőzésen esett. A franciák testvériesen elosztották a gólokat, az első és a második játékrészben is 7-7 gólt szereztek, a legeredményesebbnek a mesterhármasig jutó Mbappé bizonyult. A franciák ezzel a kiütéses sikerrel az Eb-selejtezők történetének legnagyobb arányú győzelmét aratták. A másik találkozón csupán 1 gól született, amit Wout Weghorst jegyzett, ennek köszönhetően pedig a hollandok 1:0-ra felülmúlták Írországot. Hollandia ezzel matematikailag is bebiztosította második helyét, és ezzel az Eb-részvételét a csoportban, hiszen Görögország az egymás elleni eredmények miatt már semmiképp sem előzheti meg őket, igaz az “Oranje-nak” Gibraltár lesz az utolsó ellenfele a selejtezőben, így a franciák ellen készülő görögök már amúgy is csak a csodában reménykedhettek korábban.

B-csoport:

Franciaország – Gibraltár 14-0 (7-0)
Gólszerzők:
Santos (3. – öngól), Thuram (4.), Zaire-Emery (16.), Mbappé (30. – büntető, 75., 82.), Clauss (34.), Coman (36., 66.), Fofana (37.), Rabiot (64.), Dembele (73.), Giroud (89., 90+1.) ill.-
Kiállítás:
ill. Santos (18.)

Hollandia – Írország 1-0 (1-0)
Gólszerző:
Weghorst (12.) ill.-

A B-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore

 

D-csoport:

Örményország – Wales 1-1 (1-1)
Gólszerzők:
Zelarayan (5.) ill. Tiknizyan (45+2. – öngól)

Lettország – Horvátország 0-2 (0-2)
Gólszerzők:
ill. Majer (7.), Kramaric (16.)

A D-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore

 

I-csoport:

Fehéroroszország – Andorra 1-0 (1-0)
Gólszerző:
Laptev (83.) ill.-

Izrael – Románia 1-2 (1-1)
Gólszerzők:
Zahavi (2.) ill. Puscas (10.), Hagi (63.)

Svájc – Koszovó 1-1 (0-0)
Gólszerzők:
Vargas (47.) ill. Hyseni (82.)

Az I-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore