Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futsal: ellenfeleket kapott a férfi és a női válogatott a selejtezőkre

Az UEFA elkészítette a következő férfi futsal Eb-selejtező és női vb-selejtező sorsolását…

Az UEFA csütörtöki sorsolásán eldőlt, hogy a magyar férfi futsal-válogatott a szlovén, a montenegrói és a norvég csapat elleni mérkőzéseken próbálja meg kivívni az 2026-os, litván-lett közös rendezésű Európa-bajnokságra való kijutást.

A csoportkörben oda-visszavágós rendszerben játszanak egymással a csapatok decembertől áprilisig, az első helyezettek közvetlenül kvalifikálják magukat az Európa-bajnokságra, míg a maradék négy Eb-helyről a tíz csoport nyolc legjobb második helyezettjének oda-visszavágós rájátszása dönt majd.

“Úgy gondolom, hogy összességében kedvező sorsolást kaptunk, de gyorsan hozzáteszem, hogy egyáltalán nem könnyű a csoportunk. Ma már nincsenek könnyű mérkőzések válogatott szinten, egyre kiegyensúlyozottabb az európai mezőny, ezt az eddigi felkészülési meccseink is bizonyították. Ennek ellenére úgy gondolom, mindenképpen el kell érnünk legalább a rájátszást érő második helyet, de természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy az első hely megszerzésével közvetlenül kijussunk az Európa-bajnokságra. Utóbbi cél eléréséhez viszont bravúrra is szükség lesz, hiszen a szlovénok jelenleg egyértelműen előrébb tartanak nálunk. Annyival viszont nincsenek előttünk, mint az európai elitcsapatok, a spanyol, a portugál vagy a kazah együttes, ami reményt ad a csoportküzdelmekre. A montenegrói együttes fizikailag erős játékosokból áll, hasonló stílusban játszik, mint a szerb és a horvát válogatott, a norvégok pedig feljövőben vannak, és ahogy egyre több nemzetközi rutint szereznek, egyre jobbak lesznek. Fél évünk van az első selejtezőig, a hátralévő időben mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfelelően felkészüljünk a csoportküzdelmekre” – mondta az mlsz.hu-nak Sergio Mullor szövetségi kapitány.

Eközben arra is fény derült, hogy a magyar női futsal válogatott Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország és Norvégia társaságában vívhatja a világbajnoki selejtezőit. A négyes minitornának Bosznia-Hercegovina ad otthont, a csoportból egy csapat jut tovább. Jövőre a Fülöp-szigeteketen rendezik a női vb-t, melyen négy európai csapat vehet részt.

“Nem mondható szerencsésnek a sorsolásunk, erős csoportot kaptunk. A bosnyákokkal és a fehéroroszokkal is játszottunk már Eb-selejtezőt az utóbbi években, és mindkét ellenfelünk hozzánk hasonló játékerőt képviselt. A norvégok válogatottja nemrég alakult meg, de az első eredményeik azt mutatják, hogy nagyon erős csapatuk van, amely profitálni tud abból, hogy a skandináv ország Európa élmezőnyébe tartozik a nagypályás női futballban. Egy ilyen kiegyensúlyozott négyesben nagyon nehéz megszerezni az első helyet, apróságok dönthetnek majd a tornán, természetesen mindent megteszünk majd a lehető legjobb szereplés érdekében” – fogalmazott az mlsz.hu-nak Frank Tamás, a válogatott szakvezetője.