Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sima győzelemmel hangolt az Eb-re a magyar válogatott

Az Írország elleni keddi barátságos mérkőzés után most Debrecenben, Izrael ellen volt jelenése a magyar labdarúgó válogatottnak, amely a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságra készül. 

Photo by Horvath Tamas/Getty Images

A pár napja látottakból levonhattunk néhány következtetést Marco Rossi együttesének eddigi felkészüléséről. Azt láthattuk, hogy (még) erőnlétileg nincsenek a topon – de nem is most kell a legfrissebbeknek lenniük. Gyakorolták valamennyit a labdakihozatalokat, a letámadást és a pontrúgásokat is, ugyanakkor apró hibák még akadtak, valamint szembetűnő volt az is, hogy a labdás játék eddig el lett hanyagolva. Most Izrael ellen leginkább az volt a kérdés, hogy sikerült-e a hibákat korrigálni és a támadójátékban is előre lépni valamelyest.

Nem sokat lehetett tudni arról, hogy mire számíthatunk a vendégektől. Új szövetségi kapitánnyal és többnyire – válogatott szinten – rutintalan játékosokkal érkeztek. Ők még a csapatépítés kezdeti fázisában vannak, ezt is figyelembe kellett venni a látottak értékelésekor. A játék képe az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. A magyar csapat birtokolta többet a labdát és komótos tempóban próbálták felőrölni a vendégeket. Azt túlzás lenne állítani, hogy lehengerlő volt a magyarok játéka, de mindenképpen stabilabbnak tűntek, mint az írek ellen.

Nagy különbség volt még, hogy jóval többször sikerült helyzetbe kerülniük – igaz, ebben az izraeli védelem megingásainak is volt szerepe. Még az első percekben Szoboszlai adta be a labdát a jobbszélről, amit Varga Barnabás próbált szinte télollóval kapura kormányozni. A Ferencváros támadója végül a felső lécet találta el, de ez a lehetőség már éreztette azt, hogy ezen a napon többre juthatnak a magyarok az ellenfél kapuja előtt, mint tették azt a hét elején. A 11. percben aztán meg is lett a vezetőgól: Bolla beadása után Varga Barnabás fejelte oda a labdát a szabadon érkező Sallai elé, aki közelről könnyedén be is vette Glazer kapuját. Ezzel ráadásul még nem volt vége!

A 19. percben a jobboldalon sikerült megtörni az ellenfél védekezését, majd Bolla tört be a tizenhatoson belülre. A magyar szélső egy csellel túljutott védőjén, majd egy fantasztikus gólpasszal ajándékozta meg a hosszú érkező Varga Barnabást, aki így végül az üres kapuba guríthatott. Sőt, Varga három perccel később duplázni tudott: egy ellentámadás során Sallai a jobboldalon indulhatott meg, majd egy pontos beadás után találta meg Varga Barnabást, aki egyből a kapuba bólintott.

Az ivószünet alatt szűk fél óra játék után az izraeli kapitány kettőt is cserélt, valamint átálltak a stabilabbnak tűnő négyvédős felállásra. Alapvetően darabszámra egyébként nem jegyezhettünk fel sok magyar lehetőséget – amik viszont voltak, azokat elég hatékonyan sikerült végigvinni. Problémát jelent viszont, hogy az első félidő végén Callum Styles-t le kellett cserélni kisebb sérülés miatt, majd a második félidő elején Szoboszlai is sérülten hagyta el a pályát.

A második játékrész már jóval kevésbé marad emlékezetes, mint az első volt. Eleinte még volt némi lendület a magyar csapat játékában, de ez folyamatosan alább hagyott. A cserék tovább tördelték a játékot, Izrael pedig sikeresen stabilizálta magát. Lényegében unalomba fulladt a találkozó. A hajrára még maradt pár magyar lehetőség és egy Nagy Zsolt kapufa, de az eredmény már nem változott.

Marco Rossi együttese hozta a kötelezőt és sokkal jobban mutatott, mint az írek ellen. Ez azonban csak a főpróba volt, a lényeg majd jövő szombaton következik az Európa-bajnokságon.Akkor derül majd ki, mire is lehet jó igazából ez a magyar csapat.

Magyarország – Izrael 3-0 (3-0)
Helyszín: Nagyerdei Stadion (Debrecen) Vezette: Pereira (POR)
Gólszerző:
Sallai (11.), Varga Barnabás (19., 22.)
Sárga lap: Kleinheisler, ill. Lavi
Kiállítás: – ill. –

Magyarország: Gulácsi – Kerkez (Nagy Zsolt), Szalai Attila, Orbán, Lang (Fiola), Bolla – Szoboszlai (Csoboth), Styles Kleinheisler, Nagy Ádám, Sallai (Gazdag) – Varga Barnabás (Ádám Martin). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Izrael: Glazer – Gropper, Arad (Nachmias), Shlomo, Hofmeister (Safuri), Dasa, Kinda (Peretz), Lavi, Shamir (Gordana) – Baribo (Melamed), Biton (Altman). Szövetségi Kapitány: Ran Ben Shimon.