Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Oyarzabal lett a hős, Spanyolország negyedszer is Európa-bajnok! – videóval

Utolsó és egyben legfontosabb mérkőzéséhez ért a németországi labdarúgó Európa-bajnokság, ahol az volt a kérdés, hogy Spanyolország negyedszer vagy Anglia először emelheti magasba a kontinenstorna trófeáját.

(Photo by Lars Baron/Getty Images)

Nem hozott sok lehetőséget az első játékrész első fele, de ahogyan az várható volt a spanyolok voltak a kezdeményezőbbek. Az angolok sem voltak teljesen passzívak támadásépítés terén, de sokszor nem tudtak mit kezdeni a spanyolok agresszív letámadásával. Luis de la Fuente csapata többször is egy-egy komoly lehetőség kapujáig eljutott, de az angol védők rendre menteni tudtak az utolsó pillanatban. A félidő második fele sem tartogatott több izgalmat, és a játék képe sem változott jelentősen. A 34. percben Olmo próbálta meg a tizenhatoson kívülről bevenni Pickford kapuját, de a lövése olyan gyengére sikeredett, hogy Kane nyugodtan le tudta venni azt az ötös sarkánál. A másik oldalon a ráadásban lehetett feljegyezni egy lehetőséget egy beadás után, amikor a hosszún érkező Foden 4 méterről kiszorított  helyzetből próbálta meg a rövid alsóba tenni a labdát, de Simón jól zárta a szöget, és könnyedén hárított, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek.

A második játékrész nem kezdődött jól a spanyolok szempontjából, hiszen Rodrit le kellett cserélni, a helyére pedig Zubimendi érkezett. A 47. percben viszont már örülhettek Luis de la Fuentéék! Yamal keresztpasszára Nico Williams érkezett a hosszún, ő pedig Walker és Pickford között higgadtan a hosszú alsóba passzolt, 1-0! Nem sokkal később Olmo duplázhatta volna meg az előnyt, de a 7 méterről leadott lövésénél eltörte a labdát, ami így jócskán elkerülte Pickford kapuját. Az 55. minutumban újabb spanyol helyzeteket lehetett feljegyezni! Előbb Morata tudta ellőni a labdát Pickford mellett az ötös sarkáról, de Stones visszaért és a gólvonal előtt menteni tudott, majd pár másodperccel később Williams lőtt a tizenhatos előteréből, de ez kevéssel elkerülte a jobb alsót. A kapott gólt követő 10 percet túlélték az angolok, ezt követően pedig magasabb sebességi fokozatba tudtak kapcsolni a támadások terén. Ennek első jele a 63. percben Bellingham lövése volt, aki egy jó csellel három spanyolt is kicselezett majd 17 méterről a bal alsó mellé lőtt. A 66. percben Pickfordtól volt szükség egy nagy bravúrra, aki Yamal 10 méterről leadott lövését ütötte ki a jobb alsóból. A 74. percben aztán Anglia nyomása góllá érett! Ekkor Saka tette középre a labdát, ahol Bellingham visszagurított lövésre Palmernek, a három perccel korábban csereként beálló Chelsea játékos pedig 20 méterről higgadtan kilőtte a jobb alsót, 1-1! A 82. minutumban ismét Pickfordtól volt szükség egy nagy bravúrra, aki Yamal 9 méterről leadott lövését tudta hárítani gyors reflexeinek köszönhetően. A 86. percben viszont már az angolok kapusa is tehetetlen volt, Cucurella beadására ugyanis Oyarzabal érkezett középen, és a védőjét megelőzve közelről a hálóba passzolt, 2-1! A 90. percben majdnem ismét egyenlítettek az angolok egy szöglet után, de Rice fejesét Simón védte bravúrral, Guehi ismétlését pedig Olmo fejelte ki a gólvonalról! Ez volt Anglia utolsó nagy lehetősége a mérkőzésen, így Spanyolországa története során negyedszer nyerte meg az Európa-bajnokságot!

Spanyolország – Anglia 2-1 (0-0)
Helyszín:
Olimpiai Stadion (Berlin) Vezette: F. Letexier
Gólszerzők:
Williams (47.), Oyarzabal (86.) ill. Palmer (73.)
Sárga lapok: Olmo (31.) ill. Kane (25.), Stones (53.), Watkins (90+2.)
Kiállítás:ill.-

Spanyolország: Simón – Cucurella, Laporte, Le Normand (Nacho 83.) Carvajal – Ruiz, Rodri (Zubimendi 46.) – Williams, Olmo, Yamal (Merino 89.) – Morata (Oyarzabal 68.) Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guehi – Saka, Mainoo (Palmer 70.), Rice, Shaw – Bellingham, Foden (Toney 89.) – Kane (Watkins 61.) Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

A mérkőzés összefoglalója: