Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Enzo Fernandez bocsánatot kért a Copa America-ünneplése során énekelt rasszista dal és videó miatt

Enzo Fernandez bocsánatot kért, miután lefilmezte magát és argentin csapattársait, amint a Copa America döntője után egy rasszista és transzfób kántálást énekeltek Franciaországról.

 (Photo by Stephen Nadler/ISI Photos/Getty Images)

Enzo Fernandez bocsánatot kért, miután levideózta, amint az argentin játékosok a Copa Américán aratott győzelmük után rasszista rigmusokat énekelnek Franciaországról.

Mint ismeretes, a Chelsea játékosa és több argentin csapattársa a csapatbuszon ünnepeltek, miután a Copa America vasárnap esti döntőjében hosszabbításban 1-0-ra legyőzték Kolumbiát. Fernandez a buszon videózott, amit élőben közvetített az Instagramon, és a középpályás csak pillanatokkal azután állította le a videót, hogy az argentin csapat tagjai elkezdték a skandálást, ám a felvétel így is elárasztotta az internetet.

Enzo Fernandez végül kedden az Instagram-fiókján keresztül, egy 24 óráig elérhető sztoriban kért bocsánatot (amit később az X-re is posztolt):

„Szeretnék őszintén bocsánatot kérni az Instagram-csatornámon a válogatott ünneplése alatt közzétett videóért. A dal rendkívül sértő kifejezéseket tartalmaz, és egyáltalán nincs mentség ezekre a szavakra. Kiállok a diszkrimináció minden formája ellen, és elnézést kérek, amiért elragadott a Copa America-sikerünk eufóriája. Az a videó, az a pillanat, azok a szavak nem tükrözik a meggyőződésemet vagy a jellememet. Őszintén sajnálom.”

A szóban forgó dal, amely a 2022-es világbajnokság döntőjében, Franciaország és Argentína mérkőzésének idején bukkant fel, így szól: “Figyelj, terjeszd a hírt, Franciaországban játszanak, de mindannyian Angolából származnak, jól futnak, és szeretnek transz emberekkel lefeküdni, az anyjuk nigériai, az apjuk kameruni, de az útlevelükben az áll: francia.”

A felvételekre reagált a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) is, amely közölte, hogy jogi lépéseket fog tenni az argentin játékosok „elfogadhatatlan, rasszista és diszkriminatív” skandálása miatt.

Fernandez rövid klipje azonnal visszatetszést váltott ki a szurkolók és a játékosok körében egyaránt. A középpályás csapattársa, a Chelsea-ben játszó francia Wesley Fofana az X-en és az Instagramon osztotta meg a videó képernyőmentését a következő szöveggel: „Labdarúgás 2024-ben: gátlástalan rasszizmus”. Axel Diasi és Malo Gusto, akik szintén csapattársai a Chelsea-ben, a felvétel miatt kikövette Fernandezt az Instagramon.

Azóta a Chelsea is belső nyomozást indított az ügyben. Közleményükben ez áll:

“A Chelsea FC a diszkriminatív viselkedés minden formáját teljesen elfogadhatatlannak tartja. Büszkék vagyunk arra, hogy sokszínű, befogadó klub vagyunk, ahol minden kultúrából, közösségből és identitásból érkező ember szívesen látottnak érzi magát. Tudomásul vesszük és nagyra értékeljük játékosunk nyilvános bocsánatkérését, és ezt lehetőségként fogjuk az edukációra. A klub belső fegyelmi eljárást indított.”