Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Meghaladta az 1 milliárd eurót a Real Madrid bevétele

A spanyol labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Real Madrid csapatának bevétele az előző idényben átlépte az egymilliárd eurós határt. 

 (Photo by Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images)

A Real Madrid a klub éves beszámolója szerint a 2023/24-es szezonban meghaladta az 1 milliárd eurós bevételt.

A klub bevétele a játékosok átigazolása nélkül 1,073 milliárd eurót ért el, ami 27 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest a folyamatban lévő stadionfelújítások ellenére.

A madridiak 16 millió eurós nyereségről is beszámoltak, így nettó vagyona 574 millió euró, nettó adóssága pedig mindössze 8 millió euró volt 2024. június 30-án. Állításuk szerint ők az első futballklub, amelynek bevételei meghaladják az 1 milliárd eurót.

Az előző idényben a madridiak jelentős sikereket értek el a pályán: a La Liga és a Spanyol Szuperkupa mellett megszerezték a klub 15. Bajnokok Ligája-címét – egy évtizeden belül a hatodikat – is. Emellett a kosárlabdacsapat is remekelt: megnyerte a spanyol bajnoki címet, a Király Kupát és a Spanyol Szuperkupát is, miközben bejutott az Euroliga döntőjébe.

A működési bevétel 230 millió euróval ugrott meg a 2022/23-as szezonhoz képest. A Real Madrid a bevételek növekedését a különböző üzletágak növekedésének tulajdonította, különösen a marketing és a stadionokhoz kapcsolódó bevételek terén. Miközben a La Ligából származó közvetítési bevételek csökkentek, a marketingtevékenységek és a szponzori megállapodások, például az új HP mezszponzoráció, megerősítették a klub pénzügyi teljesítményét.

A klub kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménye 144 millió euróra ugrott, ami 71 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ez a teljes bevétel 13 százalékát jelenti, szemben a korábbi 10 százalékkal. A játékosok eladásával együtt a 2023/24-es év ugyanezen eredménye 156 millió euró, ami hasonló a 2022/23-as pénzügyi évről jelentett 158 millió euróhoz.

A Santiago Bernabeu Stadion felújítása tovább halad, a beruházás teljes összege eddig 1,163 milliárd euró volt. A projekt utolsó szakasza, amely magában foglalja a VIP-terület, a rendezvényterek és egyéb kereskedelmi létesítmények befejezését, várhatóan a 2024/25-ös pénzügyi évben fejeződik be. Ez várhatóan további bevételnövekedést eredményez majd.

A madridiak szerint a kereskedelmi sikerekre kívánnak építeni. A következő szezonban Kylian Mbappé is csatlakozik a csapathoz, aki ingyen érkezett, miután az év elején lejárt a szerződése a Paris Saint-Germainnél.