Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetek Ligája: rajtol a megújult kiírás

Csütörtöktől szombatig az első forduló 26 mérkőzésével megkezdődik a Nemzetek Ligája negyedik idénye…

(Photo by Eddie Keogh – The FA/The FA via Getty Images)

A Nemzetek Ligája 2024-2025-ös szezonjának lebonyolításában annyi változás történt a korábban megszokotthoz képest, hogy az A liga négy csoportjából az első helyezettek nem jutnak automatikusan a legjobb négy közé, hanem beiktatnak egy negyeddöntő-kört is, ahol a csoportelsők a csoportmásodikokkal fognak találkozni a négy közé jutásért.

Szintén változást jelent az A és B, illetve a B és C liga közötti osztályozós párharcok megjelenése, melyekre ugyancsak jövő márciusban kerül sor. A felsőbb osztály harmadik helyezettjei már nem számítanak biztos bennmaradónak, mivel osztályozós párharcot vívnak az alsóbb divízió egyik második helyezettjével. Az utolsók ugyanúgy kiesnek, az elsők pedig feljutnak, mint a korábbi szezonokban.

A Nemzetek Ligájával, ha közvetetten is, de megkezdődik a 2026-os világbajnokság selejtezősorozata. A sorozatból közvetlenül nem lehet kijutni a sportág csúcseseményére, csupán négy pótselejtezős helyet osztanak ki.
Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes szerzi meg, amely a jövő évi hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő első és pótselejtezőt érő második helyén sem. Tekintve hogy a magyarok az élvonalban szerepelnek, csoportelsőség esetén garantált lenne a pótselejtezős hely, csakhogy mindez elég nehéz feladatnak ígérkezik, mivel a bosnyákok mellett Németország és Hollandia szerepel a mieink négyesében.
Az első fordulóból a portugál-horvát, a francia-olasz és az ír-angol rangadó emelkedik ki, a címvédő spanyolok pedig Szerbia vendégeként kezdenek. Bár a magyarok a németek otthonában rajtolnak, két találkozót mégis Magyarországon rendeznek a nyitókörben: a belgák Debrecenben fogadják Izraelt, míg a fehéroroszok Zalaegerszegen látják vendégül Bulgáriát.