Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az UEFA elismerte, szabálytalan volt Cucurella kezezése az Eb-n

Az UEFA állást foglalt a nyári Európa-bajnokság egyik legtöbbet vitatott jelenetével kapcsolatban…

(Photo by Ralf Ibing – firo sportphoto/Getty Images)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalosan elismerte, hogy hibás döntés született a nyári Európa-bajnokság német–spanyol negyeddöntőjében, amikor a bíró nem ítélt tizenegyest Marc Cucurella kezezése után.

Két és fél hónappal az eset után az UEFA játékvezetői bizottságának jelentéséből kiderült, hogy a szabályok szerint büntetőt kellett volna ítélni az esetnél, a játékvezető azonban nem adott tizenegyest a spanyol védő kezezése után. Mint ismert, Cucurella kezezése 1–1-es állásnál történt a hosszabbításban, az angol Anthony Taylor azonban továbbot intett és a VAR sem avatkozott be. A meccset Mikel Merino 119. percben szerzett góljával a – később az Európa-bajnoki címet megszerző – spanyolok nyerték 2–1-re, a németek pedig búcsúztak a tornától.

“A legújabb UEFA-irányelveket követve a kapura lövést megállító kéz és labda érintkezését szigorúbban kell büntetni, és a legtöbb esetben büntetőrúgást kell ítélni – kivéve, ha a védő karja nagyon közel van a testéhez. Ebben az esetben a védő a testhez nem túl közeli karjával állította meg a kapura lövést, ezért büntetőrúgást kellett volna ítélni” – olvasható a szövetség tájékoztatásában.