Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A La Liga elnöke börtönbe zárná a rasszista szurkolókat

A spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) elnöke, Javier Tebas szigorú büntetést vetne ki azokra, akiknek a spanyol stadionokban rasszista megnyilvánulásaik vannak.

(Photo By Maria Jose Lopez/Europa Press via Getty Images)

A La Liga elnöke, Javier Tebas börtönbüntetést követel azokra a szurkolókra, akik rasszista sértéseket intéznek játékosokhoz a mérkőzések során.

Tebas üdvözölte a spanyol bíróság e heti döntését, amely 12 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki egy Mallorca-szurkolóra, aki 2023 februárjában rasszista sértéseket intézett a Real Madrid támadójához, Vinícius Júniorhoz, és a Villarreal játékosához, Samuel Chukwuezéhez.

“Ez az ítélet egyike azoknak, amelyek még hátravannak a bírósági szakaszban lévő ügyek közül”

– mondta Tebas az ESPN-nek.

“Folytatni fogjuk a végsőkig; ha börtönbe kell zárnunk azokat, akik rasszista dolgokat kiabálnak vagy énekelnek, ott leszünk.”

A rasszizmus a spanyol futballban visszatérő probléma, különösen a Real Madrid játékosát, Viníciust érték már többször is támadások az ellenfél szurkolói részéről. A Getafe nigériai középpályása, Christantus Uche a héten kifakadt a spanyol stadionokban őt érő rasszista inzultusok miatt. A 21 éves Uche most játssza első szezonját a La Ligában, miután a nyáron csatlakozott a Getaféhez az alsóbb osztályú Ceutából.

“Szerettem volna, ha Uche elmondja nekem, mi történt”

– mondta Tebas.

“Azt kérem tőle, hogy ne hagyja, hogy ez megtörténjen, jelentse a klubjának, a La Ligának, és megtesszük a szükséges intézkedéseket. Ha észleltük volna, biztos lehet benne, hogy azokat az embereket azonosították és kizárták volna, ahogy Vinícius és mások esetében is történt. Külön kameráink vannak azokban a kockázatos zónákban, ahol úgy gondoljuk, hogy ezek előfordulhatnak.”

Tebas dicsérte a közönség aktív részvételét a lelátókon, akik felhívják a figyelmet a rasszista viselkedésre.

“Ez az egyik dolog, ami különlegessé tette a Vinícius-ügyet- Korábban az emberek nem figyeltek erre, most viszont rámutatnak, és azt mondják, nem akarják ezeket az embereket a futballban látni.”

Tebas azt is elmondta, hogy szerinte Vinícius, aki a múlt szezonban megnyerte a La Ligát és a Bajnokok Ligáját a Real Madriddal, a legnagyobb esélyese az Aranylabdának – ami demonstrálja a La Liga tehetségeinek folyamatos erejét.

“Szerintem Vinícius vagy első, vagy második lesz. Ez azt bizonyítja, hogy a La Ligában még mindig nagyszerű játékosok vannak. Az esélyesek között sok spanyol van… Remélem, hogy egy napon egy Premier League-játékos is megnyerheti az Aranylabdát, mivel 2008 óta amikor Cristiano Ronaldo nyerte meg a Manchester United színeiben, nem nyertek egyet sem. Mi sokkal többet nyertünk. Kritizáltak minket, hogy a sztárok elhagyták a La Ligát, de minden szezonban vannak jelöltjeink az Aranylabdára.”