Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Marco Rossi: “Két lábbal kell a földön állni!”

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a Nemzetek Ligája októberi folytatásának kerethirdetése előtt értékelte csapata eddigi teljesítményét…

(Photo by Jürgen Fromme – firo sportphoto/Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi az M4 Sportnak adott hosszabb interjúban kitért a nemzeti tizenegy jelenlegi helyzetére:

“Németország és akár Hollandia ellen is belefér a vereség, de minden azon múlik, hogy az ember hogyan veszít. A németek ellen nagyjából egy órán keresztül, a második gólig versenyben voltunk, utána összezuhantunk, ami nem elfogadható sem taktikailag, sem a hozzáállás szempontjából. Bosznia-Hercegovina ellen már jobban működött a játék, de ilyen a futball, van, amikor a befejezés működik, és van, amikor nem”.

“A két mérkőzés alkalmat nyújt arra, hogy megtanuljuk: két lábbal kell a földön állni, vagyis amikor fut a szekér, ne bízzuk el magunkat, amikor rosszul megy, ne keseredjünk el. Legyünk racionálisak! Amikor olyanokat hallok, hogy a csapat most gyenge, azt kell nézni, hogy kihez képest gyenge. Ha Németországhoz, Hollandiához vagy akár Svájchoz képest gyenge, igaz, elismerem, hozzájuk képest gyengébbek vagyunk, de azt hiszem, bizonyítottuk, hogy a jó csapatszellem, a taktika hibamentes lehozása hozzájárulhat jó eredményekhez akkor is, ha balszerencsések vagyunk.  Mert az elmúlt időszakban nem állt mellénk a szerencse” – tette hozzá az olasz szakember.

“Nem vagyok diktátor, elfogadom a vitát, sőt üdvözlöm. Ha a srácok szerint valamit nem kellene csinálnunk, megmondhatják nyíltan, ahogyan a németországi meccs után is megbeszéltük. Mindig a vita vezet a jobb megoldások felé. Az öt nulla után, amikor némi önbizalmat veszítettünk valamennyien, a srácok úgy döntöttek, hogy a bosnyákok elleni meccsen a rögzített játékhelyzetekre építenek, szögletekre, szabadrúgásokra. Tizenegy szögletünk volt, de nem sikerült kihasználnunk ezeket a helyzeteket. Majdnem kétméteres játékosokból álló ellenféllel szemben ez persze nem egyszerű, ezért aztán muszáj volt változtatni, ahogyan más mérkőzéseken is megtettük, változtattunk is, igyekeztünk akciókat vezetni” – szögezte le a kapitány.

Rossi a beszélgetés alatt azt is elárulta, hogy a németek elleni súlyos vereségnél volt a legidegesebb eddigi kapitánysága alatt:

“Amióta a magyar válogatott kispadján ülök, sokkal nyugodtabb vagyok, hogy is mondjam, angolosabb lettem. De az ember sokszor mégiscsak ösztönösen cselekszik, és el kell mondjam, nagyon mérges voltam. A srácok is érzékelhették. Ismétlem, elfogadom a vereséget, sok-sok mérkőzést elveszítettem a pályafutásom során, bár öt nullára egyet sem. Ami kihozott a sodromból, az az, ahogyan összezuhantunk, emiatt tényleg elgurult a gyógyszerem. Éreztem, mindjárt kirobbanok, mint egy vulkán. El is mondtam nekik, nem hagytam, hogy leülepedjenek az érzelmeim, és ennek megvolt a maga hatása.”

„”Úgy hiszen, rend van a csapatnál. Különösen az Európa-bajnokság után megbeszéltünk olyan témákat, amik a problémák gyökerére mutattak rá. És úgy láttam, a vezetői készségek szempontjából meghatározó játékosok átérzik a felelősségüket. Az év végéig négy mérkőzés vár ránk, ezek közül három meccsen papírforma szerint nem nekünk áll a zászló, egyet pedig, Bosznia-Hercegovina ellen, muszáj győzelemmel lehoznunk. E meccseken arra kell összpontosítani, hogy a csapat egysége, győzni akarása meglegyen, erről ugyanis a közelmúltban azt tapasztaltuk, hogy fogyatékosságot szenvedett” – tette hozzá Marco Rossi.

Az első két mérkőzésén egy pontot szerző magyar válogatott október 11-én Hollandiát fogadja, három nappal később pedig Bosznia-Hercegovinához látogat a Nemzetek Ligája folytatásában.