Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: Brazília és Kolumbia is fölényes sikert aratott – videóval

A 2026-os világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában keddről szerdára virradóra immár a 10. forduló mérkőzéseit rendezték meg…

(Photo by Wagner Meier/Getty Images)

Néhány nappal a veretlensége elvesztése után Kolumbia javított, és 4-0-ra diadalmaskodott a dél-amerikai vb-kvalifikációs sorozat sereghajtója, Chile felett. A kolumbiai válogatott a kezdetektől fölényben futballozott, de eleinte csak kihagyott helyzetekig jutott. A hazaiak az első félidő hajrájához közeledve törték meg a jeget, amikor Davinson Sánchez megpattanó fejese kötött ki a hálóban egy bal oldali szögletrúgást követően. Az első játékrész a jelentős mezőnyfölényben játszó Kolumbia egygólos vezetésével ért véget. A szünet után sem sokat változott a játék képe, a hazaiak kapujuk elé szegezték a chileieket, akik az 52. percben a saját tizenhatosukon belül vesztettek labdát, a kínálkozó lehetőséget pedig Luis Díaz váltotta gólra. A második gól után is adódtak lehetőségek a hazaiak előtt, de Chile valamelyest kijött a szorításból. Ennek ellenére a hajrában Kolumbia két újabb góllal fölényessé alakította a különbséget, miután az utolsó tíz percen belül egy kontra végén Jhon Durán volt eredményes, majd a ráadás pillanataiban Luis Sinisterra találata alakította ki a végeredményt. Magabiztos győzelmével Kolumbia megerősítette a második helyét, ellenben a tíz forduló alatt ötpontos Chile továbbra is csak sereghajtó.

Kolumbia – Chile 4-0 (1-0)
Gólszerzők: D. Sánchez (34.), L. Díaz (52.), Durán (82.), Sinisterra (90+3.), ill.

 

A kapitányváltás óta látványosan feljavuló Paraguay hátrányból fordítva aratott 2-1-es sikert a Venezuela elleni vb-selejtezőn. Hiába kezdték a hazaiak aktívabban a találkozót, a venezuelaiak magabiztosan végezték az elhárítást, majd az első félidő második felébe átfordulva gyakorlatilag az első valamire való lehetőségüket kihasználták, amikor Soteldo kiugratásából Jon Aramburu volt eredményes lendületből a tizenhatos vonalát átlépve. A bekapott gól ellenére az Albirroja tovább rohamozott, de Almirónék lehetőségei továbbra is kimaradtak, nem sokkal a szünet előtt Enciso tizenegyest is hibázott, így az első félidő végén 0-1 volt az állás. A fordulást követően szűk negyedóra elteltével Paraguay kiegyenlített, J. Alonso bal oldali bejátszásából a kapu előtt érkező Antonio Sanabria volt eredményes közelről. Negyedórával később a további rohamok ismét célba értek, Antonio Sanabria másodszor fejjel vette be Romo kapuját, így megfordította az eredményt. A hajrában a Vinotinto hiába próbált váltani, már képtelenek voltak egyenlíteni, Gustavo Alfaro együttese otthon tartotta a három pontot és jelen állás szerint elcsípte az utolsó automatikus vb-kijutást érő hatodik helyet, visszataszítva Venezuelát a nyolcadik pozícióba.

Paraguay – Venezuela 2-1 (0-1)
Gólszerzők: Sanabria (59., 74.), ill. Aramburu (25.)

 

Az elmúlt időszakban többször botló Brazília a második mérkőzését is megnyerte októberben, hiszen a chilei sikert követően 4-0-ra intézte el Perut Brazíliavárosban. A brazil válogatott jelentős mezőnyfölényben játszott, több helyzetet is kialakított, melyek azonban kezdetben rendre kihasználatlanul maradtak. Peru minden erejével a védekezésre összpontosított, és eleinte magabiztosan végezte az elhárítást, azonban az első félidő hajrájában a játékvezető kezezés miatt büntetőt ítélt a brazilok javára, melyet Raphinha magabiztosan értékesített. A fordulást követően tíz perc sem telt el, és a Selecao újabb tizenegyeshez jutott, Raphinha pedig másodszor sem hibázott. A kétgólos előny birtokában a brazilok magabiztosan futballoztak, és további lehetőségeket alakítottak ki. Az utolsó húsz percen belül három perc leforgása alatt újabb két találattal növelték kiütésessé a különbséget, előbb Andreas Pereira volt eredményes közelről, majd az előző mérkőzésen is eredményes Luiz Henrique talált a hálóba. Újabb sikerével a brazil válogatott a nehézkes kezdés után a negyedik helyen pontszámban beérte a harmadik Uruguayt, Peru viszont továbbra is csak utolsó előtti.

Brazília – Peru 4-0 (1-0)
Gólszerzők: Raphinha (38., 54. – mindkettőt büntetőből), Andreas Pereira (71.), Luiz Henrique (74.), ill.

 

A selejtezősorozat aktuális állása

Standings provided by Sofascore

 

A dél-amerikai kvalifikációból az első hat helyezett automatikusan kijut a következő világbajnokságra, míg a hetedik helyen végző csapat pótselejtezőt fog játszani a részvételért.

A 10. forduló eredményei

Kolumbia – Chile 4-0
Paraguay – Venezuela 2-1
Uruguay – Ecuador 0-0
Argentína – Bolívia 6-0
Brazília – Peru 4-0

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!