Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A női futsal-válogatott edzője szerint óriási bravúr a továbbjutás

Ahogyan arról beszámoltunk, a magyar női futsal-válogatott bejutott a vb-selejtezők elitkörébe…

(Photo by Eóin Noonan – Sportsfile/UEFA via Getty Images)

A magyar női futsal-válogatott szövetségi edzője, Frank Tamás szerint hatalmas bravúr, hogy csapata a világbajnoki selejtező elitkörébe került, de kisebb csodára lenne szükség a vb-szerepléshez.

Frank az MTI-nek elmondta, bár a norvégok a negyedik kalapból kerültek a selejtezőcsoportjukba, de akik figyelik a futsalt, azok sejthették, hogy ők lesznek az egyik legnagyobb riválisai a magyaroknak. A norvégok ugyanazt a játékot mutatták, amire előzetesen számítottak, az első félidőben mégis kétgólos hátrányba kerültek.

“A mérkőzés elején nagyon megszeppenve játszottunk, ez hozzájárult ahhoz, hogy vezetést szereztek. Az első gól után viszont egyértelműen érezhető volt, hogy nekünk is lesznek még lehetőségeink. Annak pedig örülök, hogy a lányok higgadtak maradtak, még a szünet előtt sikerült szépítenünk, utána egyenlítettünk, onnantól kezdve pedig már lélektani fölényben voltunk” – idézte fel a szarajevói tornán történteket.

A szakvezető megjegyezte, ellenfelük olyan nagy iramot diktált a mérkőzés elején, amit utána nem bírt tartani, a magyarok viszont maradtak a terveiknél, ezáltal szépen lassan felőrölték riválisukat. Frank elismerte: arra nem számított, hogy a fehéroroszokat 6-0-ra, könnyedén felülmúlja a magyar csapat. Folk Zsuzsanna ezen a találkozón komolynak tűnő sérülést szenvedett és kedden további vizsgálatok várnak rá.

Az utolsó meccsre eldőlt, hogy egy döntetlen is elegendő lehet a továbbjutáshoz, de a magyarok egyértelműen a győzelemért léptek pályára. Már az elejétől kezdve letámadták a házigazda bosnyákokat, és adódtak is komoly lehetőségeik, ezeket azonban nem sikerült kihasználniuk, de így is reális eredmény született a döntetlennel (0-0). A tréner összességében teljes mértékben meg volt elégedve a magyarok teljesítményével.

“Ebből a közegből Európa legjobb nyolc csapata közé kerülni – ahova most az ukránok például nem kerültek be, pedig sokszor még a legjobb négyben is ott vannak – tényleg elégedettségre adhat okot” – hangsúlyozta. A selejtező elitköréről megjegyezte, már az is nagy bravúr, hogy a magyarok idáig eljutottak, és az első női világbajnokságra való kijutás már kisebb csoda lenne, de ismerve a lányokat és az elszántságukat, “bármi megtörténhet, mert mindig van egy pici remény”.

Az európai selejtezőtornákról a magyarok mellett a finn, a francia, az olasz, a lengyel és a svéd válogatott jutott tovább, az elitkör sorsolására jövő csütörtökön kerül sor. A következő körben – amelyben kiemeltként Portugália és Spanyolország is becsatlakozik – a nyolc együttest két négyes csoportba sorsolják, ezeknek az első két-két helyezettje biztosítja majd a helyét a Fülöp-szigeteken jövő év november 21. és december 7. között sorra kerülő világbajnokságon.

Az első női vb-n 16 nemzet vesz részt, mindegyik selejtezőzónából érkeznek majd csapatok. Eddig a házigazda Fülöp-szigetek mellett Új-Zéland szereplése biztos.