Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női válogatott: A helytállás dicsérhető, négygólos vereség a franciáktól

A végig fölényben futballozó gallok megérdemelt győzelmet arattak, pedig harmincöt percig viszonylag jól zárt a magyar retesz.

Négy alkalommal kapitulált válogatottunk – francefootball.fr

A találkozó előtt Markó Edina a becsületes helytállást tűzte ki célul a mieink elé, de hozzátette, hogy szeretne szoros meccset játszani, amennyire lehetséges. Nos, harmincöt percig kisebb lehetőségektől eltekintve nem tudtak helyzetet kialakítani Louisa Necibék, míg a mieink a félpályán nem tudtak átjutni, egy-egy kósza előreívelést leszámítva. Igaz, a hatodik percben Abily járt legközelebb a gólhoz, Thiney beadását fejelte lécre, majd két perccel később Le Sommer lövése ment alig fölé. A meddő mezőnyfölény olykor nyomasztóvá vált, de szerencsénk is volt, hiszen Thomis beadásánál Szőcs Réka elcsúszott, de Tálosi Szabina kétszer is blokkolni tudott, majd Necib lövése ment mellé. A huszadik percben adódott az első magyar lehetőség, Vágó Fannit buktatták huszonhárom méterre a kaputól, Rácz Zsófia szabadrúgása azonban Bouhaddi ölében kötött ki, az ellentámadásból Thomis lőtt, Tálosi blokkolt, majd az ismétlést Le Sommer lőtte fölé. Érett a franciák gólja, várható is volt, hogy a nyomást nem sokáig bírja csapatunk, ez be is következett a harmincötödik percben. Thomis ugrott meg, Tóth Gabriella hiába próbálta utolérni, a szélső Szőcs felett a léc alá lőtt. A szünetig Thiney lövését védte Szőcs, majd Abily emelt kevéssel főlé, Thiney közeli fejesénél kapott bele reflexszerűen Szőcs a labdába, amely így fölé perdült. Ezzel lényegében mindent elmondtunk az első félidőről. Bátrabb játékkal akár többször is megverhettük volna a franciákat, mert ők is csak emberek, de elől Kaján Zsanett magára hagyatva téblábolt, míg Vágó Fanni sem tudott érdemben besegíteni, hogy legalább két-három támadást vezethessenek a mieink. Fordulás után gyorsan növelte előnyét a házigazda, előbb azonban Necib lövésébe kellett belekapnia Szőcsnek. Az ötvenkettedik percben azonban már ismét a hálónkban pihent a labda. Necib szögletét a teljesen üresen érkező Abily csúsztatta a hosszú sarokba. Markó Edina próbált belenyúlni a meccsbe, Szuh Erika helyett pályára küldte Szarvas Alexandrát, de nem lett könnyebb a dolgunk, sőt alig egy órányi játék után végleg eldőlt minden kérdés. Thiney kapott labdát a tizenhatos előterében, egy csel után a berepülő Tálosi és Szőcs mellett is elsuhant a lövése, amely megpihent a jobb alsóban. A végéig akadtak további hazai lehetőségek, de komoly veszély a lefújás előtti percekben alakult ki. Ekkor a csereként beállt Majri vette le Necib beadását térddel, majd lőtte a bal felsőbe. A ráadás utolsó percében Tálosi ívelt előre, de labdáját könnyedén ölelte magához Bouhaddi kapus.

A védekezés felemésztette a mieink erejét. – mlsz.hu

Megérdemelt francia siker született tehát, pozitívum lehet, hogy harmincöt percig sikerült nagyrészt útját állni a nyomásnak, de a védekezés teljesen felemésztette a mieink erejét. A második gól után csak az lebeghetett a magyar hölgyek előtt, hogy ne legyen alázás a vége, ha alázás nem is lett, de kiütés igen. A folytatásban sokkal bátrabb és némileg agresszívabb futball kell, hogy ne csak nyomozzuk a labdát, hanem tudjunk kezdeményezni is. Végső soron azonban a négy gól reális, ha megnézzük, hogy a franciák a világranglista negyedik helyén állnak jelen pillanatban.

Markó Edina a következőképp értékelt a lefújás után: „Nem ért bennünket váratlanul, hogy a franciák óriási fölényben játszottak, erre számítottunk már a meccs előtt is. Jelenleg ez az eredmény tükrözi a realitást, a házigazdák a világ egyik legjobb csapatát alkotják, más dimenzióban játsszák a futballt, mint mi. Nagyot küzdött a csapat, a végére sajnos elfogyott az erőnk, de nem szabad szégyenkeznünk az eredmény miatt, mert kihoztuk magunkból a maximumot, volt tartásunk, nem ijedtünk meg, nem zuhantunk össze a második félidőben sem. Próbáltunk bátran futballozni, de egy ilyen erős ellenféllel szemben sajnos három-négy passz után nem tudtuk továbbvinni az akciókat, de a játékosok hozzáállása, mentalitása minden dicséretet megérdemel, erre lehet építeni a jövőben.”

A kezdőcsapatunk (állnak): Vágó Fanni, Szuh Erika, Papp Dóra, Szőcs Réka, Rácz Zsófia, Tálosi Szabina, térdelnek: Hummel-Smuczer Angéla, Szabó Boglárka, Gál Tímea, Tóth Gabriella, Kaján Zsanett- mlsz.hu

Világbajnoki selejtező
Franciaország – Magyarország 4-0 (1-0)
Besancon, 30.000 néző, vezette: Jana Adámková (Gabriela Hanáková, Petra Simmerová – csehek, Florence Guillemin – francia)
Franciaország: Sarah Bouhaddi – Sabrina Delannoy, Laura Georges (Anaïg Butel, 75.), Wendie Renard, Laure Boulleau – Élodie Thomis (Amel Majri, 79.), Camille Abily, Élise Bussaglia (Amandine Henry, 71.), Louisa Necib – Eugénie Le Sommer, Gaëtane Thiney
Magyarország: Szőcs Réka – Szabó Boglárka, Papp Dóra, Tálosi Szabina, Gál Tímea, Tóth Gabriella – Vágó Fanni (Nagy Lilla, 81.), Hummel-Smuczer Angéla, Rácz Zsófia, Szuh Erika (Szarvas Alexandra, 59.) – Kaján Zsanett (Pádár Anita, 87.)
g.: Thomis (35.), Abily (52.), Thiney (61.), Majri (89.)
s.: Renard (60.) ill.: Szarvas (71.)

A csoport másik meccsén:
Kazahsztán –Bulgária 4-1 (3-1)
g.: Zhanatayeva (9.), Kirgizbaeva (21., 34.), Yalova (70.) ill.: Kireva (43.)

A csoport állása:

Következik:
2014. június 14.
Kazahsztán – Magyarország
Ausztria – Finnország

Gavalovits Sándor