Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában 2. rész: angol másodosztályú, osztrák, cseh, török, és bosnyák bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló első részében az angol másodosztályú, az osztrák, a cseh, a török, és a bosnyák liga helyzetét elemezzük pár mondatban.

Anglia – Championship
Az előző szezonban még Premier League tagsággal rendelkező Bolton, Rovers, Wolves hármasból csak utóbbi csapat gyűjtötte be a három pontot, bár egyelőre egyik klub szénája sem áll túl jól, már ami a visszajutást illeti. Az élen továbbra is a Cardiff City áll, amely szeretné most már tényleg kiharcolni az első osztályba jutást, második walesi együttesként, a Swansea után. Király Gábor és Torghelle Sándor egykori angliai kenyéradója, a Palace szintén jól áll, csak egy pontra vannak lemaradva a Citytől. A rájátszást érő helyekért óriási a tülekedés, bár ez nem meglepő, évről-évre kemény harcok folynak a másodiktól a hatodik pozíció megszerzéséért.
A 20. forduló eredményei:
Birmingham City – Middlesbrough 3-2
Huddersfield Town – Leeds United 2-4
Millwall – Charlton Athletic 0-0
Crystal Palace – Brighton & Hove Albion 3-0
Bolton Wanderers – Ipswich Town 1-2
Peterborough United – Blackpool 1-4
Watford – Barnsley 4-1
Bristol City – Wolwerhampton Wanderers 1-4
Nottingham Forest – Hull City 1-2
Leicester City – Derby County 4-1
Burnley – Blackburn Rovers 1-1
Cardiff City – Sheffield Wednesday 1-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Cardiff 41 pont, 2. Palace 40 pont, 3. Leicester 36 pont, 4. Middlesbrough 35 pont, 5. Hull 35 pont, 6. Watford 33 pont.

Ausztria – Bundesliga
Rendkívül gólgazdag fordulón vannak túl a ,,Sógorok”, ugyanis minden találkozón legalább három találat is született. Egyetlen egy mérkőzést kivéve, pont azt, amelyik az idény eddigi legvártabb meccse volt, hiszen a listavezető Austria Wien látogatott Salzburgba, ahhoz a Red Bullhoz, amely leginkább képes lehet megszorongatni a lila-fehéreket. A rangadó 0-0-s, küzdelmes döntetlennel ért véget, így maradt a ,,Status quo”, amely a vendégeknek kedvezőbb inkább.
A 18. forduló eredményei:
Wolfsberger AC – Wacker Innsbruck 2-2
Sturm Graz – Wiener Neustadt 3-1
Rapid Wien – SV Ried 4-3
SV Mattersburg – Admira Wacker Mödling 3-0
Red Bull Salzburg – Austria Wien 0-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Austria 42 pont, 2. RB Salzburg 37 pont, 3. Rapid 35 pont, 4. Sturm 34 pont, 5. Ried 23 pont.

Csehország – Gambrinus Liga
Téli szünetéhez érkezett már másfél hete a cseh bajnokság is, így illő beszámolnunk a jelenlegi helyzetről. A hagyományokhoz képest kicsit átigazodtak az erőviszonyok a Gambrinus ligában, a nagy hagyományú Slavia csak 11, az első ,,Viktorkának” már majdnem kétszer annyi pontja van, a címvédő libereciek csak a 9. helyen tanyáznak. Egyedül a Sparta tudja tartani a lépést az imént említett plzeniekkel, illetve a feltörekvő Jabloneccel.
A 16. forduló eredményei:
Dukla Praha – Slovan Liberec 3-0
Slavia Praha – Baník Ostrava 0-2
1. FC Slovácko – Sigma Olomuc 1-1
Ceske Budejovice – Mladá Boleslav 0-1
Jablonec – Hradec Králové 3-2
Teplice – Brno 2-0
Pribram – Sparta Praha 0-0
Viktoria Plzen – Vysocina Jihlava 1-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Plzen 34 pont, 2. Jablonec 32 pont, 3. Sparta 31 pont, 4. Sigma 27 pont,… 9. Slovan 19 pont,… 11. Slavia 18 pont.

Törökország – Süper Lig
A hétvégi eredményeknek köszönhetően igencsak összerázódott az élcsoport, ugyanis a Galata, és a Fener is csak 1-1-es döntetlenre volt képes, kiesés ellen harcoló ellenfelével szemben. Ezek botlását a legjobban az Antalyaspor, és a Besiktas használta ki, így most az első négy helyen álló klub között mindössze kétpontnyi a differencia. A hétvége legnagyobb különbségű győzelmét a korábbi bajnok Trabzon aratta, amely a Genclerbirligi otthonában diadalmaskodott.
A 16. forduló eredményei:
Galatasaray – Gaziantepspor 1-1
Karabükspor – Elazigspor 0-1
Orduspor – Besiktas 1-2
Akhisarspor – Bursaspor 2-2
Büyüksehirspor – Sivasspor 2-0
Antalyaspor – Mersin Idmanyurdu 1-0
Kayserispor – Fenerbache 1-1
Eskisehirspor – Kasimpasa 2-2
Genclerbirligi – Trabzonspor 0-4

A bajnokság élmezőnye: 1. Galata 26 pont, 2. Antalyaspor 26 pont, 3. Besiktas 25 pont, 4. Fener 24 pont, 5. Eskisehirspor 22 pont,… 7. Trabzon 22 pont.

Bosznia-Hercegovina – Premijer Liga
A legsikeresebb, már a jugoszláv időkben is hírnévre szert tevő, és jelenleg is bajnoki és kupa címvédő Zeljeznicar vezeti a bajnokságot. Legfőbb üldözője a másik fővárosi egylet, az FK Sarajevo. Jól mutatja a bajnokság egyközpontúságát, hogy az első négy helyezett szarajevói klub, bár az előző évtizedben azért többször is akadt példa vidéki együttes bajnoki elsőségére. Többek közt a Zrinjski Mostar kétszer, a Siroki Brijeg szintén kétszer, míg a Borac Banja Luka egyszer nyerte meg a ligát.
A 15. forduló eredményei:
Borac Banja Luka – NK GOSK Gabela 1-0
Zvijezda Gradac – Travnik 3-1
Rudar Prijedor – Gradina Srebrenik 4-0
Radnik Bijeljina – FK Sarajevo 2-1
Celik Zenica – Olimpic Sarajevo 1-1
Slavija Sarajevo – Leotar Trebinje 0-0
Zrinjski Mostar – Velez Mostar 2-1
Zeljeznicar Sarajevo – Siroki Brijeg 2-1

A bajnokság élmezőnye: 1. Zeljeznicar 35 pont, 2. FK Sarajevo 33 pont, 3. Olimpija S. 26 pont, 4. Slavija S. 26 pont, 5. Z. Mostar 26 pont.

Szerző: Balogh József