Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

ANK: A három nagy és a kicsi, avagy a D-csoport

Az Afrikai Nemzetek Kupájának D-csoportjában az előző torna ezüst- és bronzérmesén túl ott a négyszeres győztes is, a nagyok mellett pedig Guinea személyében Dávid küzdhet majd a Góliátokkal.

Bony és Gervinho komoly veszélyt okozhat (Fotó: Daily Mail)

Bony és Gervinho komoly veszélyt okozhat (Fotó: Daily Mail)

Elefántcsontpart

Az előző tornán egészen a döntőig meneteltek az „elefántok”, akik 1992 után ismét szeretnék behúzni a seregszemlét. A Didier Drogba személyében vezérét vesztő együttes négyszer is felállhatott a dobogó alsó fokára, míg 2006-ban az ezüstérem jutott nekik, idén azonban már egyértelmű a cél, ezzel a kerettel nem bukhatnak Hervé Renard tanítványai.

A kapuban továbbra is Boubacar Barry állhat, előtte pedig többek között szerepet kaphat a Paris Saint-Germain klasszisa, Serge Aurier a rutint képviselő, Kolo Touré és Siaka Tiené is. A hátsó sor előtt ezúttal is a Newcastle United beton kemény középpályása, Cheik Tioté tarthatja fenn a rendet, előtte kaphat pedig szerepet az együttes igazi sztárja, Yaya Touré. A Manchester City klasszisán nagy a nyomás, neki kell átvennie Drogbától a vezéri feladatokat, klubjában a klasszis azonban már számtalanszor bizonyította, jól bírja a nyomást. Elől igazi armada fogja riogatni az ellenfeleket, hiszen Gervinho mellett ott lesz a Monaco égimeszelője, Lacina Traoré, a CSKA Moszkva gólvágója, Seydou Doumbia, valamint a 2014-es évben a Premier League legeredményesebb játékosa, Wilfried Bony is.

Az elefántok nincsenek túl nagy formában, szeptemberben például egy négyesbe szaladtak bele Kamerunban, azonban, ha a klasszisok hozzák azt, amit tudnak, akkor nem nagyon lesz olyan csapat, amely megálljt tud parancsolni Tourééknak.

Song hiányában Mbia lehet a csapat vezére (Fotó: uefa.com)

Song hiányában Mbia lehet a csapat vezére (Fotó: uefa.com)

Kamerun

A korábbi négyszeres győztes is elvesztette vezérét, Samuel Eto’o-t, ráadásul a „Szelídíthetetlen Oroszlánoknak” van min javítaniuk, 2012-ben ugyanis kihagyták a tornát. Az utolsó aranyig is egészen 2002-ig kell visszanyúlni, de Volkar Finke fiait fűtheti, hogy veretlenül sikerült a selejtezőket megvívni.

A kapuban a még mindig csak 19 éves Fabrice Ondoa adhatja meg a stabilitást, a Barcelona játékosáról sokat elmond, hogy végig ő állt a kapuban a selejtezők során, illetve hatalmas jövőt jósol neki a nemzetközi sajtó. A védősorban a Ligue 1 két kőkemény bekkje, Henri Bedimo és Nicolas N’Koulou mellett a Galatasarayban alapembernek számító Auerélien Chedjou is szerepet kaphat. A középpályáról már hiányoznak a régi nagyok, ráadásul Alex Songgal sem számol a kapitány, így komoly szerep hárulhat a Sevilla klasszisára, Stéphane Mbiára. A 28 éves játékos mellett még az elől lévők érdemelnek kiemelt figyelmet. A Schalkéban parádésan szereplő Eric Maxim Choupo-Moting a torna egyik sztárjává léphet elő, de rajta kívül érdemes lesz még figyelni a Porto 22 éves csatárára, Vincent Aboubakarra is.

A felsoroltakon kívül egy új sztár születését is várja a szaksajtó, a tunéziai Etoile de Sahel középályása, Franck Kom robbanthat nagyot. A 23 éves játékost Michael Essienhez szokták hasonlítani, az pedig sokat elmondhat róla, hogy francia klubok sora szeretné megszerezni őt.

A kameruniak leszerepeltek a nyári világbajnokságon, most ezt már nem tehetik meg, össze kell kapniuk magukat. A selejtezők erőt adhatnak Mbiáéknak, azonban fő vezérük, Song hiánya akár komoly hatással is lehet az együttesre.

Seydou Keitán nagy lesz a nyomás (Fotó: les-transferts.com)

Seydou Keitán nagy lesz a nyomás (Fotó: les-transferts.com)

Mali

A Sasok dobogósok voltak az elmúlt két tornán, így mi mást is kívánnának ezúttal a fanatikusok, mint azt, hogy tartsa meg jó szokását az együttes. Az egyik legnehezebb csoportban nem lesz egyszerű dolga Henryk Kasperczak fiainak, azonban megvan a kellő potenciál az alakulatban.

A csapat kétség kívül legnagyobb neve, a Barcelona egykori klasszisa, Seydou Keita. A manapság már az AS Romát erősítő középpályás 34 éves kora ellenére is kimagasló teljesítményre képes, kapitányként pedig messze vezetheti legénységét. Leginkább majd az elől lévőktől kell tartania mellette az ellenfeleknek, ugyanis ott lesz az Angliában futballozó Bakary Sakhón kívül a Trabzonspor kiválósága Mustapha Yatabaré, valamint a Metz támadója, Madibo Maiga is. A középpályán még fontos szerepet tölthet be az Aston Villában is megfordult, keménységéről is híres Yacouba Sylla, míg a széleken az Udinesét erősítő Molla Wague tehet fontos szolgálatot.

A Sasok ismét magasra törnének, a felkészülésük is igen jóra sikerült, és amennyiben túlélik a csoportot, úgy kijelenthető, talán idén még a bronznál is fényesebb érmet szerezhetnek.

Florentin testvérét, Pault idézné az ANK-n (Fotó: BBC)

Florentin testvérét, Pault idézné az ANK-n (Fotó: BBC)

Guinea

Michel Dussuyer együttese pár negyeddöntős szereplésen kívül nem igazán tud mit felmutatni a tornák történelmében, a legutolsó seregszemlére a kvalifikáció sem sikerült, az azt megelőzőn pedig már a csoportkörben elvéreztek.

Az igazi vezér talán hiányzik a csapatból, ráadásul Dávidként kell harcolniuk a Góliátok ellen, az ANK-k során azonban már sok meglepetést láthattunk, így van oka a bizakodásra a Nemzet Elefántjainak. Pascal Feindouno góljai biztosan hiányozni fognak, de a támadó távollétében is lesznek ismert egyéniségek az együttesben. A kapitányi szalagot a Premier League-ben is megfordult, manapság a Sheffield Wednesday-t erősítő Kamil Zayatte viseli majd, mellette pedig a védelemben ott lesz a Juventus világklasszisának, Paul Pogbának a fivére, Florentin is. A két szélen is erősnek tűnnek a guineaiak, az egyik oldalt a Toulouse tehetsége, Issiaga Sylla kaphat szerepet, míg a túloldalt a Milan egykori bekkje, Kevin Constant futhat fel. A középpálya ritmusát a Mönchengladbach játékosa, Ibrahima Traoré szabhatja, akire érdemes is lesz majd figyelni, lévén 26 válogatott fellépésén 10 gólpassza mellett hétszer is beköszönt. A támadósorban két bombaformában lévő fiatal riogathat, a Lyonban játszó Mohamed Yattara a nemzeti csapatban 10 találkozón hat találatnál jár, míg ékpárja, Idrissa Sylla kilenc gólt számlál az idényben.

Guinea egyértelműen nem számít favoritnak a kvartettben, azonban Togo 4-1-es kiütése és a Ghána elleni döntetlen kellő önbizalmat adhat az együttesnek.

R@mbo