Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 6. rész: Pécsi MFC-Matias

Belviszályoktól sújtva

Tizenhat részes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. A hatodik részben a Pécs együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

11. Pécsi MFC 15 4 7 4 14-15 -1 19

Jó szezonkezdés után visszaesés következett be. A bajnokság előtt mind Supka Attila, mind pedig Matyi Dezső elmondta, hogy a pécsiek kerete alkalmas lehet a nemzetközi kupás helyekre a csapat. Nos ettől jócskán messze vannak a baranyaiak, hiszen mindössze a tizenegyedik helyen fejezték be az őszi szezont – az előrehozott két tavaszi fordulót nem számítva. A Magyar Kupa kiesést követően a válság tetőzni látszott, hiszen az edző a játékosokra hárította a felelősséget, majd a tulajdonos Supkát hibáztatta, s azóta sem csitulnak a kedélyek. A csapategység sem ideális: nyáron többen távoztak, és sokan érkeztek Pécsre. Így pedig irreális elvárás a nemzetközi kupaszereplés. Pláne egy másodéves csapattól. A tavalyi feljutás után ez a második év, és ahogy a mondás tartja, mindig ez a legnehezebb. Kérdés, hogy tavasszal mire mennek a mecsekiek.

A keret:

Nincsenek olyan játékosok, akik a csapatot a hátukon tudnák vinni. Sok a szürke, munkás, rakkolós futballista. Akik pedig vezéregyéniségek lehetnének vagy sérültek, vagy pedig formán kívül játszottak ősszel.

Kapusok: Dibusz Dénes tavaly berobbant a köztudatban, miután több mérkőzésen is meccsben tartotta, olykor meg is nyerte a mérkőzéseket a pécsieknek a védéseivel. Mindössze 22 éves, ennek ellenére minden hájjal megkent kapusról van szó, aki remekül együtt él a játékkal. Az őszi szereplés nem rajta múlott. A másik kapus, Sánta András ebben a szezonban sem jutott még szóhoz. Korábban Sopronban és Kispesten védett összesen tizenegy bajnokin. Dibuszhoz hasonlóan korábban Németh Gábor és Herbert Roland volt hosszú évekre kirobbanthatatlan a pécsi kapuból.

Védelem: Itt már nagyobb bajok vannak. Hiába a korábbi negyvenhatszoros válogatott Bodnár László, vagy éppen a csapatkapitány, Lantos Levente. A pécsi védelem elég sokat hibázott ősszel. Bodnárt nagy reményekkel szerződtették a baranyaiak, ám a jobb oldali védő sokat küszködött sérüléssel, ami miatt nem tudott igazán hasznára lenni csapatának. Helyette azonban a szezon felfedezettje, a huszonegy esztendős Fodor Ferenc játszott, és nem is rosszul. A belső védők, illetve a bal oldalon általában lyukasnak tűnt a pécsi védősor.

Középpálya: A legösszeszokatlanabb sor a középpálya. Korábban csak Szatmári Lóránd futballozott piros-feketében. Annyi előnye van talán a nyáron Regginából hazatérő játékosnak, hogy saját nevelésű futballista. A többiek mind máshonnan jöttek. Demjén Gábor korábban futballozott Sopronban, Debrecenben és Újpesten is, ám egyedül Sopronban tudott rendszeresen játszani. A többiekről nem sok jót nem lehet elmondani.

Támadók: Hiába a jó nevű játékosok: Bajzát Péter vagy akár Okoronkwo, nem sokat tudtak hozzátenni a piros-feketék játékához. Nem csoda hát a gyenge szereplés. Az elmaradt gólok mellett a helyzetek kialakításával is baj volt ősszel.

Konklúzió: Többször is előnyből szenvedett vereséget a Pécs, ami a labdarúgók önbizalma mellett a csapat összhangnak sem tett túlzottan jót. Így pedig Supka Attila keze is meg van kötve, pedig csupa olyan játékos alkotja a keretet, akik nagy részét éppen ő hívott a klubhoz.
A kerékkötőknek nevezett futballisták közül többekkel nem szimpatizált Supka, mégis ők voltak, akik az elvárható minimumot legalább hozták. Így például Wittrédi, Lantos.

Anyagi lehetőségek:

Anyagi biztonság megvan, hiszen a tulajdonos biztosítja az anyagi fedezetet a jó szerepléshez. Az más kérdés, hogy első, majd másodfokon is kizárták a pécsieket az átigazolásokból, miután még mindig tartoznak Miroszlav Grumics vételárának egy részével a Kaposvárnak. Legalábbis a somogyiak szerint.

Egyéb nehézségek:

Supka Attila kontra Matyi Dezső vita, illetve a csapat klikkekre szakadása miatt nehéz tavasz elé néz a csapat.

Az edző:

Ami Supka Attilát illeti, nincs könnyű dolga Pécsett, hiszen amióta Matyi Dezső a tulajdonos, azóta a DVSC-vel kétszeres bajnok szakember a tizedik (!) edző a Baranya megyei székhelyen. Ez pedig nem kis idő, hiszen 2007-ben érkezett a klub élére Matyi. Supka Attila az egyik legszigorúbbnak tartott edző, és általában megtartja a három lépés távolságot a játékosai felé, ugyanakkor az eddig elért eredményei miatt nem kell szégyenkeznie. Mind Debrecenben, mind pedig Kispesten elismerik munkáját, hiszen a cívisvárosban két bajnoki címet, míg a Honvéddal magyar kupát nyert. Azonban eddig a pécsi működése eddig nem éppen sikersztori.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Wittrédi Dávid, Solomon Okoronkwo 3- 3 gól, Bajzát Péter, Miroszlav Grumics, Jiri Krejci 2-2 gól, Andrej Causics, Zoran Zeljkovics 1-1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 6 mérkőzés: 10 és 15. forduló között

Leghosszabb vereségsorozat: 2 mérkőzés: 6 és 7. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: 2 és 3. forduló FTC 0-0, MTK 0-0; 10 és 11. forduló Honvéd 1-0, Eger 0-0

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: 2 mérkőzés: 2 és 3 forduló FTC 0-0, MTK 0-0; 6 és 7. forduló KTE 0-1, ETO 0-1

Gavalovits Sándor