Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: 1. rész – portugál, görög, és török bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló második részében a portugál, görög, és török bajnokságot vesszük górcső alá.

Portugália – SuperLiga
A triplázó Oscar Cardozo vezérletével simán nyert a Benfica, hazai pályán, a középcsapatnak számító Marítimo ellen. A lisszaboniak legfőbb riválisa, a Porto a hétvégén lemaradásba került, hiszen setubali vendégszereplésüket az eső miatt törölni kellett. A Sporting továbbra sem találja saját helyét a táblázaton, csak 1-1-re voltak képesek Madeira szigetén, Cristiano Ronaldo szülővárosában, Funchalban.
A 12. forduló eredményei:
Vitória Setubal – FC Porto ELHALASZTVA! Pótlás: január 16., vagy 23.
Olhanense – Gil Vicente 2-2
Beira-Mar – Rio Ave 3-1
Nacional Funchal – Sporting Lisszabon 1-1
Benfica – Marítimo Funchal 4-1
Moreirense – Académica Coimbra 2-2
Braga – Estoril-Praia 3-0
Pacos de Ferreira – Guimaraes 2-1

Az bajnokság élmezőnye: 1. Benfica 32 pont, 2. Porto 29 pont, 3. Braga 23 pont, 4. Pacos F. 19 pont, 5. Rio Ave 18 pont,… 10. Sporting 12 pont.

Görögország – Super League
A címvédő, és rekord bajnok Olympiakosz az éppen sorozatban ötödik vereségét elszenvedő Panionioszt tanította móresre. Tóth Norbert egykori klubja nem igazán volt partiban a pireusziakkal, így esélyük sem volt elvenni a vendégek veretlenségét a bajnokságban. A Panathinaikosz újabb pofont szenvedett el a Super League-ben, az újonc Veria intézte el őket 3-0-ra. Az AEK, bár csak döntetlent tudott kiharcolni a városi rivális kiscsapattal, az Atromitosszal szemben, ám még így is végre feljebb léptek az utolsó helyről, így talán felcsillant a bennmaradás reménye az athéni sárga-feketék előtt.
A 15. forduló eredményei:
AO Kerkyra – Panthrakikosz Komotini 0-2
OFI Kréta – Asteras Tripolisz 2-0
Panionios Athén – Olympiakosz Pireusz 1-2
Arisz Tesszaloniki – Skoda Xanthi 0-0
AEK Athén – Atromitosz Athén 1-1
APO Levadiakosz – Plataniasz Chania 1-0
PAE Veria – Panathinaikosz 3-0
PAS Giannina – PAOK Tesszaloniki 1-3

A bajnokság élmezőnye: 1. Olympiakosz 39 pont, 2. PAOK 31 pont, 3. Asteras 25 pont, 4. Atromitos 25 pont,… 9. Pana 20 pont,… 15. AEK 12 pont.

Törökország – Süper Lig
Szinte a teljes élmezőny keresztbe verte egymást, míg a török szuperrangadót megnyerő Galata négypontosra növelte előnyét, a második helyre fellépő Antalyaspor előtt. Az isztambuli csúcsderbit elveszítő Fener a 4. pozícióba csúszott vissza.
A 16. forduló eredményei:
Eskisehirspor – Bursaspor 2-2
Mersin Idmanyurdu – Akhisarspor 2-1
Elazigspor – Gaziantepspor 0-0
Genclerbirligi – Besiktas 1-1
Karabükspor – Sivasspor 1-0
Istanbul Büyüksehirspor – Trabzonspor 2-1
Orduspor – Antalyaspor 1-1
Galatasaray – Fenerbache 2-1
Kayserispor – Kasimpasa 1-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Galata 32 pont, 2. Antalyaspor 28 pont, 3. Besiktas 27 pont, 4. Fener 27 pont, 5. Eskise 24 pont, 6. Bursaspor 23 pont, 7. Kasimpasa 23 pont. 8. Trabzon 23 pont.

Szerző: Balogh József